Home  /  Boli   /  Cum decurge şi cât durează examinarea la un computer tomograf

Cum decurge şi cât durează examinarea la un computer tomograf

Computerul tomograf este un aparat care serveşte la producerea unor imagini, utilizând razele X. Aceste imagini sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului care va conduce la o eficacitate maximă a tratamentului prescris de medicul dumneavoastră. Tomografia computerizată nu este dureroasă şi reprezintă examenul cu cea mai mare acurateţe de diagnosticare utilizat în explorarea afecţiunilor abdominale, mediastinale şi pulmonare.

Procedura în sine nu este deloc complicată. Pcientul trebuie să stea întins pe masa de examinare, care va glisa înainte şi înapoi în interiorului unui inel, ce reprezintă aparatul de scanare. Aparatul va scoate un zgomot moderat în timp ce funcţionează, iar pacientul trebuie să rămână nemişcat cele câteva minute de examinare. Orice mişcare ar putea să atragă după sine repetarea procedurii şi implicit creşterea dozei de radiaţie.

De asemenea, în funcţie de tipul examinării, este posibil să fie nevoie ca pacientul să-şi ţină respiraţia pentru câteva secunde. În funcţie de patologia persoanei, este posibil să fie nevoie de administrarea unei substanţe de contrast – fie oral (un lichid care se înghite înainte de examinare), fie intravenos (printr-o injecţie în venă).

Durata examinării depinde de regiunea vizată, precum şi de patologia fiecăruia. Majoritea examenelor durează câteva minute, însă, în general, pacientul va fi rugat să ajungă la radiologie cu 60 de minute înainte de procedura – în cazul examinării de abdomen, şi cu 90 de minute înainte în cazul examinării de abdomen şi pelvis. Aceşti timpi trebuie respectaţi pentru ca substanţa de contrast băută să aibă timp să ajungă în toate ansele intestinale. În schimb, pentru detectarea litiazei renale (pietre la rinichi) nu este necesară administrarea substanţei de contrast.

După cum spuneam într-un articol anterior, sustanţa de contrast este administrată pentru a permite delimitarea mai bună a anselor intestinului subţire şi a intestinului gros de restul structurilor înconjurătoare şi pentru a putea aprecia interiorul tubului digestiv.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button