Home  /  Boli   /  Disconfortul gastrointestinal cronic poate fi semnul unor boli grave

Disconfortul gastrointestinal cronic poate fi semnul unor boli grave

Foarte multe persoane trăiesc ani la rând chinuite de dureri abdominale şi simptome digestive precum diaree sau balonare fără a merge la un medic specialist pentru a se trata. Disconfortul gastrointestinal cronic poate fi semnul unor boli grave precum: maladii autoimune sau cancere.

De asemenea, acest disconfort se poate datora insuficienţei pancreatice exocrine (IPE), o afecţiune care este adesea dificil de diagnosticat. Acest aspect este foarte  îngrijorător, deoarece mulţi oameni nu sunt conştienţi de faptul că aceste semne pot indica existenţa unor boli grave.

Insuficienţa pancreatică exocrină, ce apare atunci când componenta exocrină a pancreasului (cea care secretă sucul pancreatic, implicat în digestie) nu funcţionează corespunzător şi nu poate produce enzimele digestive în cantitate suficientă. Deseori această problemă de sănătate este asociată cu pancreatita cronică, cancer pancreatic sau diabet.

Este o afecţiune în cazul căreia oamenii suferă de un disconfort gastrointestinal foarte accentuat: dureri abodominale, balonare, diaree, nevoia frecventă de a avea scaun.

Practic, din cauza lipsei enzimelor necesare pentru digestia alimentelor, pacienţii cu IPE nu pot absorbi normal substanţe nutritive vitale. Ca urmare, apar simptome precum diarea sau aşa-numita steatoree (când materiile fecale conţin cantităţi mari de grăsimi). În acest caz, materiile fecale au un aspect uleios şi plutesc, spun specialiştii.

Mulţi pacienţi se simt jenaţi să discute cu doctorii asemenea amănunte, iar problema rămâne adesea nediagnosticată, ceea ce poate produce complicaţii grave ulterior.

Insuficienţa pancreatică exocrină poate fi tratată prin grija faţă de alimentaţie, dar şi prin administrarea la fiecare masă a unor pastile conţinând enzime pancreatice, care vor înlocui enzimele pe care propriul pancreas nu le poate produce.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button