Home  /  Boli   /  Află cât de important este clipitul pentru sănătatea ochilor

Află cât de important este clipitul pentru sănătatea ochilor

O persoană obişnuită clipeşte în medie de 10-20 ori în decursul unui singur minut. Pe lângă acest aspect, clipitul din ochi ascunde numeroase detalii interesante.

Practic,  clipitul este o mişcare semi-automată de deschidere şi închidere a pleoapelor ochilor,  esenţială pentru sănătatea acestora. Prin această mişcare se răspândesc secreţiile lacrimale peste globul ocular, ajutând la înlăturarea iritanţilor de pe supafaţa corneei şi pupilei. Clipitul normal al ochilor poate fi afectat de oboseală, răniri în zona oculară, diverse afecţiuni şi administrarea unor anumite medicamente.

Deşi clipitul din ochi are două roluri deosebit de importante – în principal acela de lubrificator, respectiv de protejare şi curăţare a ochilor de praf, gene căzute şi alte resturi, cercetătorii susţin că oamenii clipesc deseori de mai multe ori decât este necesar.

Pe lângă toate acestea, nimeni nu pare să observe că lumea sa înconjurătoare se scufundă în întuneric de fiecare dată când ochii se închid în timpul clipitului. Oameni de ştiinţă au descoperit cu surprindere cum creierul uman s-a adaptat pentru a ignora total întunericul momentan care apare când clipim. Practic, actul clipitului, opreşte pe moment activitatea în câteva dintre regiunile creierului responsabile de schimbările din lumea care ne înconjoară. Prin urmare percepem lumea înconjurătoare ca fiind continuă în ciuda clipitului din ochi.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button