Home  /  Boli   /  Simptomele virozelor pot ascunde o boală mult mai periculoasă

Simptomele virozelor pot ascunde o boală mult mai periculoasă

Persoanele care se plâng de răguşeală, usturimi şi dureri în gât sunt diagnosticate, în general, cu simple viroze respiratorii sau faringite. Dar persistenţa acestor simptome poate ascunde o altă afecţiune, mult mai periculoasă – boala de reflux gastro-esofagian.

Boala de reflux gastro-esofagian este determinată de întoarcerea în esofag a mâncării parţial digerate din stomac, din cauza faptului că valva care închide trecerea dintre esofag şi stomac nu funcţionează corect.

După cum bine ştiţi conţinutul stomacului este foarte acid, datorită faptului că sucul gastric conţine acid clorhidric, secretat de mucoasa stomacului. Stomacul este bine protejat împotriva acţiunii acidului, dar esofagul nu are o astfel de protecţie. Astfel pătrunderea conţinutului gastric acid în esofag are ca efect erodarea mucoasei acestuia, ceea ce duce la inflamarea ei şi sporeşte riscul apariţiei cancerului esofagian.

Simptomul cel mai evident sunt arsurile gastrice, insa multe persoane au o formă „tăcută” a bolii, manifestată prin alte simptome, cum sunt usturimile în gât, răguşeală sau senzaţie de „nod în gât”. La altele se observă o degradare a dinţilor, din cauza acidului care ajunge în gură şi erodează smalţul. Sunt şi cazuri în care apar crize de astm, deoarece se pot inhala mici cantităţi de acid, care irită plămânii.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button