Home  /  Boli   /  Bolile cardiace însoţite de depresie cresc dramatic riscul de deces

Bolile cardiace însoţite de depresie cresc dramatic riscul de deces

Ştim cu toţii cât de periculoase sunt bolile cardiace şi ce consecinţe pot avea asupra vieţii bolnavilor. Problema este că aceste boli de inimă reprezintă o adevărată ameninţare la adresa vieţii unui persoane atunci când sunt însoţite şi de depresie. Oamenii de ştiinţă au demonstrat în urma unor studii că rata mortalităţii creşte de nu mai puţin de cinci ori faţă de medie, atunci când cineva suferă de ambele afecţiuni.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de aproximativ 6000 de persoane – bărbaţii şi femei de vârsta mijlocie, a căror stare de sănătate fizică şi psihică a fost monitorizată pe perioade de timp cuprinse între şase luni şi cinci ani. Înainte de începerea studiului, un procent de 14,9% din eşantion prezenta simptome ale depresiei, 20% dintre cei diagnosticaţi cu o boală cardiacă rezultând a fi de asemenea afectati si de depresie. În cei cinci ani ai derulării studiului au decedat 170 de pacienţi, din care 47 din cauza unui infarct.

După analizarea datelor, cercetătorii au stabilit riscul de moarte asociat celor trei grupuri. Astfel, la cei care sufereau de boli cardiace, mortalitatea a reieşit a fi de 1,67 ori mai ridicată decât media, la cei suferind de depresie de 2,1 ori mai ridicată, în timp ce la persoanele afectate de ambele boli simultan, mortalitatea a rezultat a fi de 4,9 ori mai mare.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button