Home  /  Boli   /  Substanţele care reduc la jumătate riscul de cancer la plămâni

Substanţele care reduc la jumătate riscul de cancer la plămâni

Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor cât şi al femeilor. Datorită descoperirii tardive, deseori în stadii depăşite din punct de vedere terapeutic, doar 14% din pacienţii diagnosticaţi ajung să supravieţuiască o perioadă de timp mai îndelungată de cinci ani.

O nouă cercetare a scos la iveală faptul că nivelurile hematice ridicate ale vitaminei B6 şi ale metioninei, un aminoacid esenţial, sunt asociate unei reduceri a riscului de a dezvolta cancer la plămâni, chiar şi în cazul fumătorilor. De asemenea, cercetătorii au descoperit că deficienţa de vitamine din complexul B poate duce la o creştere a riscului de alterări ale ADN-ului şi mutaţii genetice.

Astfel, luându-se în considerare implicarea lor în menţinerea integrităţii ADN-ului şi în exprimarea genelor, aceşti nutrienţi joacă cel mai probabil un rol important în inhibarea dezvoltării cancerului şi oferă posibilitatea modificării riscului prin intermediului unor schimbări în dietă, spun specialiştii. Aceştia au analizat în studiul lor probe de sânge prelevate de la aproximativ 520.000 de persoane, între anii 1992 şi 2000.

Rezultatele au sugerat că o valoare peste medie a vitaminei B6, cât şi a metioninei sunt asociate unei reduceri cu 50% a riscului de a dezvolta cancer la plămâni, au precizat realizatorii studiului.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button