Home  /  Boli   /  Află care este legătura dintre centurile stranse pe abdomen şi cancerul esofagian

Află care este legătura dintre centurile stranse pe abdomen şi cancerul esofagian

Cercetătorii au descoperit că persoanele care poartă centuri strânse în zona abdomenului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer esofagian. Practic, centurile foarte strânse presează stomacul şi pot determina trecerea unei părţi a conţinutului acestuia în esofag, producând leziuni ce pot evolua spre cancer.

Din cauza prezenţei acidului clorhidric, conţinutul stomacal este puternic acid. Dacă în mod normal, mucoasa stomacului este dotată cu mecanisme de protecţie care o apără de acţiunea acidului, esofagul nu are o astfel de protecţie. Astfel, trecerea conţinutului acid al stomacului în esofag provoacă eroziuni ale mucoasei esofagiene, mărind riscul de apariţie a cancerului la nivelul acestui organ.

Cancerul de esofag este un cancer rar, dar numărul  de cazuri tinde să crească în ultima vreme. Afectează în special persoanele de peste 55 de ani, iar riscul cel mai mare îl prezintă persoanele supraponderale.

Cercetătorii au realizat un studiu Studiul pe 24 de voluntari care nu prezentau, de obicei, reflux gastroesofagian, cerându-le să înghită un mic dispozitiv care colecta o serie de date, înainte şi după ce voluntarii mâncaseră. Măsurătorile au fost făcute atât în situaţia în care participanţii purtau centuri, cât şi atunci când nu le purtau.

După cum bănuiau, cercetătorii au descoperit astfel că era mai probabil ca participanţii să sufere reflux gastroesofagian atunci când purtau cingători strâmte, iar efectul s-a dovedit deosebit de pronunţat la persoanele cu exces ponderal. Presiunea exercitată de centură asupra valvei care închide trecerea dintre esofag şi stomac face ca aceasta să nu mai funcţioneze normal, permiţând conţinutului acid al stomacului să treacă înapoi în esofag, ceea ce poate reprezenta un risc pentru dezvoltarea cancerului esofagian.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button