Home  /  Boli   /  Bolile neurologice au crescut alarmant în rândul tinerilor

Bolile neurologice au crescut alarmant în rândul tinerilor

Din păcate numărul tinerilor care suferă de boli neurologice a crescut alarmant în ultimele două decenii. Practic, în ultimii 20 de ani numărul cazurilor de scleroză multiplă, neuropatii periferice, boala Parkinson au crescut alarmant de mult la populaţia tânără. Acest lucru se întâmplă deoarece tinerii duc o viaţă stresantă, nu au viaţă personală, mănâncă pe fugă, nu fac mişcare şi, mai ales, nu se informează.

În timp ce scleroza multiplă este considerată cea mai invalidantă boală neurologică a adultului tânăr, pentru celelalte afecţiuni, prezenţa la vârste mai tinere reprezintă cu adevărat un semnal de alarmă. Chiar şi accidentul cerebral vascular este o afecţiune întâlnită tot mai des la tinerii sub 30 de ani. În prezent peste 31% din numărul total de pacienţi cu accident vascular cerebral ischemic au vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani. Sunt aproximativ 20.000 de noi cazuri anual, în creştere cu 25 la sută faţă de anul 1990.

Şi componenţa genetică joacă un rol important în cazul unora dintre aceste boli. Factorii de mediu, precum expunerea la diverse substanţe chimice (pesticide, insecticide, substanţe organoclorurate), dar şi traumatismele cerebrale, pot favoriza apariţia acestor suferinţe. De asemenea, şi evenimentele negative au repercusiuni asupra sistemului imunitar, diminuând capacitatea de apărare a organismului şi favorizând apariţia bolilor.

Stresul, spre exemplu, poate duce la creşterea tensiunii arteriale, care este un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral. Lipsa de mişcare, alimentaţia dezordonată, bogată în carbohidraţi şi grăsimi saturate sunt dăunătoare şi în cazul bolilor neurodegenerative.

Specialiştii susţin faptul că mersul pe jos în ritm alert, timp de 45 minute pe zi, cel puţin trei zile pe săptămână se asociază cu îmbunătăţirea semnificativă a performanţelor intelectuale, capacităţii de concentrare şi a stării generale de sănătate.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button