Află care este legătura dintre podoaba capilară şi sarcină
Un nou studiu realizat de către cercetători a scos în evidenţă faptul că nivelul de hormoni măsurat la nivelul firului de păr poate oferi rezultate mai bune în ceea ce priveşte estimarea şanselor unei femei de a rămâne însărcinată în situaţia în care aceasta foloseşte metoda fertilizării in vitro.
Practic, nivelul de cortizol, recunoscut drept „hormonul stresului”, măsurat folosind un fir de păr, a fost asociat cu aproape 30% mai puţine şanse de a rămâne însărcinată.
Datorită acestei noi tehnici, medicii pot sa măsoare funcţia hormonală acumulată pe parcursul ultimelor trei-şase luni, oferind astfel date mai concludente, comparativ cu metodele ce folosesc saliva, sângele şi urina, întrucât acestea măsoară numai nivelul hormonului pe termen scurt.
Studiul arată că nivelul de cortizol pe termen lung, influenţat factori asociaţi stilului de viaţă, precum dieta, gradul de sedentarism, consumul de băuturi ce conţin cofeină sau stresul, joacă un rol important în determinarea şanselor unei femei de a rămâne însărcinată. Cercetătorii sunt de părere că intervenţiile menite să reducă nivelul de cortizol înainte de a apela la tratamente pentru infertilitate ar putea îmbunătăţi şansele a mii de cupluri care folosesc fertilizarea in vitro anual.