Home  /  Boli   /  Chirurgia reconstructivă continuă să uimească

Chirurgia reconstructivă continuă să uimească

Chirurgia reconstructivă îmbunătăţeşte aspectul cicatricilor mutilante, aspectul pielii cu probleme, anumitor părţi ale corpului care au suferit malformaţii grave prin traumatisme, tratamente chirurgicale, boală sau defecte din naştere. Aceste imperfecţiuni au un impact puternic asupra vieţii cotidiene, a celei sociale, asupra carierei şi chiar respectului de sine. Pentru acest tip de pacienţi chirurgia reconstructivă reprezintă atât o necesitate cât şi o metodă de tratament.

Oamenii de ştiinţă au prezentat un nou material sintetic în format 3D, numit ‘’hyperelastic bone’’ sau HB, ce ar putea marca un nou pas important în chirurgia reconstructivă. Acest nou material sintetic poate fi implantat sub piele ca o schelă, pentru a ajuta un nou os să crească sau să-l înlocuiască pe cel pierdut.

Chiar dacă a fost testat doar pe animanele deocamdată rezultatele sunt unele favorabile. Conform studiului, acest os artificial este aproape în întregime făcut dintr-un mineral numit hydroxyapatite – un tip de calciu găsit în oase ce a mai fost folosit pentru proceduri de reconstrucţie.

Acest os poate fi uşor de tăiat şi introdus în zone fără material osos fără a fi nevoie de cusături. De asemenea, facilitează creşterea vaselor de sânge din zona unde s-a intervenit chirurgical.

Specialiştii au folosit osul şi în situaţii reale, pentru a alătura două vertebre împreună în coloana vertebrală a unui şobolan sau pentru a înlocui o secţiune de os nesănătos în craniul unei maimuţe.

Deocamdată, testele trebuie să fie făcute cu succes pe o scară mai largă pentru a putea fi folosit osul şi în ceea ce priveşte operaţiile chirurgicale asupra oamenilor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button