Află cum sunt afectaţi copiii născuţi de mame obeze
Ştim cu toţii că obezitatea reprezintă un factor ridicat de risc pentru sănătatea noastră, însă ce nu prea se ştie, este faptul că bebeluşii născuţi din mame obeze sunt mai „în vârstă“ din punct de vedere biologic comparativ cu cei născuţi din femei cu greutate normală.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat date de la 743 de mame cu vârste cuprinse între 17 şi 44 de ani şi din cordonul ombilical al bebeluşilor.
Practic, studierea materialului genetic al copiilor a urmărit cu predilecţie lungimea telomerilor, celule poziţionate la capătul cromozomilor care au rol de protecţie a acestora. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, telomerii se scurtează în mod natural, însă acest fenomen nu se petrece într-un ritm egal la toate persoanele. Cu cât telomerii sunt mai lungi, cu atât celulele sunt capabile de noi diviziuni şi, prin urmare, ei sunt consideraţi un marker al vârstei biologice.
Telomerii bebeluşilor născuţi din mame obeze sunt mai scurţi, iar cercetătorii sunt de părere că o creştere cu un punct a indicelui de masă corporală (BMI) determină o scurtare a telomerilor la nou-nascuţi cu circa 50 de perechi de bază, care este echivalent cu lungimea unui telomer pe care un adult l-ar pierde în mod obişnuit într-un interval de circa un an, au explicat oamenii de ştiinţă. De asemenea, această problemă poate duce la alterarea dezvoltării normale a fătului precum şi la declanşarea mai uşoară a bolilor pe viitor.