Somnul odihnitor ne ajută să ne menţinem şi să ne recuperăm sănătatea
Somnul este esenţial pentru buna funcţionare şi longevitatea organismului nostru. El nu este făcut doar ca să treacă timpul mai repede noaptea, ci reprezintă un adevărat barometru al sănătăţii corpului.
Somnul defineşte starea de sănătate şi capacitatea de recuperare din timpul bolii, spre exemplu, sau după efort, inclusiv după perioada de muncă din timpul unei zile.
De asemenea, somnul de calitate ne face performanţi şi eficienţi, cu cât avem mai multe de facut, cu atât este mai important ca somnul să fie parte din programul nostru de a duce lucrurile la bun sfârşit.
Există multe strategii de a folosi somnul ca formă de terapie şi merită să ne alegem cât mai multe dintre cele care funcţionează. Respiraţia profundă, spre exemplu, relaxează corpul, iar creierul este oxigenat mai bine şi lichidul cerebrospinal are flux crescut, cu evacuarea mai eficientă a reziduurilor.
Somnul pe partea dreaptă sau stângă duce la creşterea fluxului lichidului cerebrospinal şi evacuarea suplimentară a reziduurilor. Sunt importante şi numărul de ore de somn (7-9 ore pentru un adult), limitarea expunerii la dispozitive electronice şi temperatura mai scăzută.