Home  /  Boli   /  A fost descoperit un nou tratament împotriva căderii părului

A fost descoperit un nou tratament împotriva căderii părului

Pierderea părului, deşi nedureroasă şi fără risc vital, are consecinţe psihologice extrem de importante, ca lipsa încrederii în sine, anxietate, depresie, fobie socială şi în anumite cazuri pierderea identităţii. Nu este o surpriză deci că o mare parte din consultaţiile dermatologice au ca motiv principal căderea părului.

Din fericire se pare că medicina regenerativă a găsit soluţii şi în această priviinţă, oferindu-le o nouă speranţă celor care suferă de căderea părului.

Plasma îmbogăţită cu trombocite, un amestec de factori de creştere care iniţial a fost folosit în stomatologie, ortopedie şi medicina estetică, este utilizată şi pentru revigorarea părului. În general, noul tratament este pus la dispoziţia pacienţilor afectaţi de alopecie androgenetică şi calviţie de specialiştii de la Istituto Dermopatico dell’Immacolata din Roma.

Practic, acest institut este prima structură sanitară acreditată în Europa să recurgă la această abordare de medicină regenerativă, bazată pe proprietăţile factorilor de creştere prezenţi în sângele uman.

Cercetătorii au evidenţiat în urma studiilor faptul că la nivelul bulbului sunt prezente celule stem doatate cu receptori pentru factorii de creştere. Întrucat plasma îmbogăţită cu trombocite este o sursă optimă de factori de creştere, cercetătorii s-au gandit să o folosească pentru a stimula aceste celule stem.
În alte state precum Brazilia şi SUA, acest tratament este deja utilizat în transplantul de păr, iar rezultatele obţinute până în prezent sunt încurajatoare. Se pare că plasma îmbogăţită cu trombocite favorizează o întărire a firelor de păr transplantate.

Tratamentul constă într-o injecţie cu plasmă îmbogăţită cu trombocite şi proteine din matricea extracelulară (ambele prelevate de la pacientul în cauză), facută după ce s-a stimulat pielea capului cu un compresor prevăzut cu mici ace. Această manevră provoacă o abraziune locală, menită a favoriza activarea tromobocitelor, care este practic primul factor reparator al organismului nostru.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button