Home  /  Boli   /  Cancerul esofagian va putea fi diagnosticat printr-o metodă ingenioasă

Cancerul esofagian va putea fi diagnosticat printr-o metodă ingenioasă

Cancerul de esofag este de aproape trei ori mai frecvent la bărbaţi decât la femei, în special la fumători, mai ales după vârsta de 60 de ani. Cancerul esofagian are o rată mare de mortalitate deoarece, în cele mai multe cazuri, este descoperit în stadiu avansat. Dacă tumoarea este operată în stadiu incipient, supravieţuirea la cinci ani este de aproximativ 25%.

Acest tip de cancer ar putea fi diagnosticat prin intermediul unui test foarte simplu, care implică folosirea unui burete legat de un fir de aţă, informează cercetătorii.

Noul dispozitiv testat pentru diagnosticarea cancerului esofagian constă într-o capsulă, care conţine un burete ce se expandează după ce aceasta este înghiţită şi care este apoi scoasă din tractul digestiv superior prin tragerea de firul ataşat. Această capsulă, denumită „Cytosponge”, colectează celule în timp ce este extrasă din esofag.

Specialistii in domeniu au testat metoda pe mai mult de o mie de pacienţi şi au descoperit că este bine tolerată, sigură şi eficientă în diagnosticarea maladiei Barrett a esofagului. Aceasta este o afecţiune în care culoarea şi compoziţia celulelor mucoasei esofagului suferă schimbări din cauza expunerii repetate la acid din stomac. Boala este considerată factor de risc în apariţia cancerului esofagian, mai ales ca unul din zece oameni care suferă de aceasta maladie se îmbolnăveşte mai târziu de cancer esofagian.

Spre deosebire de endoscopie, Cytosponge poate fi folosit cu uşurinţă în intervenţii care nu necesită anestezie, potrivit specialistilor. De asemenea, pe lângă faptul că este mult mai puţin invazivă, noua metodă este şi mult mai ieftină, costul unei capsule fiind de circa 30 de euro.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button