Home  /  Boli   /  Chirurgie – operaţia de reconstrucţie a traheei

Chirurgie – operaţia de reconstrucţie a traheei

O echipă de chirurgi din Franţa a descoperit o tehnică inedită de reconstrucţie a traheei, folosind propriile ţesuturi ale unor pacienţi suferind de cancer. Această procedură chirurgicală, prezentată ca o premieră mondială, asociază elemente din chirurgia toracică cu elemente din chirurgia plastică.

Metoda a fost pusă la punct, progresiv, în ultimii ani, de unul dintre cei mai mari specialişti ai grefelor pulmonare, medicul Philippe Dartevelle, în colaborare cu medicul Frédéric Kolb, şeful secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Institutului Gustave Roussy din oraşul Villejuif.

Această tehnică originală a fost aplicată pe şapte pacienţi, de-a lungul a nu mai puţin şase ani. Cinci dintre ei, suferind de cancer de trahee, trăiesc şi şi-au reluat activităţile obişnuite. Ceilalţi doi pacienţi au decedat în urma unor infecţii respiratorii, cauzate de absenţa cililor care căptuşesc mucoasa traheelor normale. Specialiştii speră să remedieze în curând şi această „imperfecţiune”.

Grefa de trahee, practicată de medicii francezi, constă în înlocuirea traheei distruse sau obturate cu un nou tub traheal identic, reconstruit din propriul ţesut al pacientului, pentru a evita riscul de declanşare a unei reacţii de respingere.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button