Home  /  Boli   /  A fost realizat primul transplant complet de faţă din lume

A fost realizat primul transplant complet de faţă din lume

Deşi până nu demult transplantul de faţă părea să fie ceva de domeniul ştiinţifico-fantastic, iată că astăzi acestă operaţie a devenit realizabilă.

Intervenţia chirurgicală realizată la Spitalului Universitar Vall d’Hebron din Barcelona de o echipă de 30 de specialişti este considerată primul transplant complet de faţă din lume. Celelalte operaţii de acest gen realizate până acum în lume au fost doar parţiale.

Marea problemă a persoanelor care suferă o astfel de operaţie este cea psihologică, deoarece nu este tocmai uşor să te uiţi în oglindă şi să vezi chipul unui necunoscut.

Înainte de această operaţie, tânărul care a beneficiat de acest transplant a suferit un accident devastator, în urma căruia a rămas cu trasăturile atât de grav afectate încât nici măcar nu mai putea respira, înghiţi şi vorbi. Nouă intervenţii chirurgicale succesive nu au reuşit să-i redea funcţiile de bază, el devenind astfel candidatul perfect pentru această operaţie riscantă, dar inevitabilă: transplantul complet de faţă, inclusiv muşchii, pielea, pomeţii, nasul, mandibula, dinţii,  toate provenite de la un singur donator.

După operaţie, chirurgii se declară optimişti: în câteva săptămâni, tânărul işi va recăpăta graiul, va putea mânca şi chiar surade. De asemenea, medicii asigură şi că pacientul nu va avea o fizionomie identică cu cea a donatorului.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button