Home  /  Boli   /  Secreţiile mamelonare – cauze şi simptome

Secreţiile mamelonare – cauze şi simptome

Scurgerile mamelonare pot fi îngrijorătoare, dar rareori indică o afecţiune gravă. Sânul este o glandă şi de aceea mameloanele secretă ocazional fluide, chiar dacă femeia nu a fost niciodată însărcinată. Rareori cancerul este cauza acestor supuraţii, însă pot fi alte patologii care necesită tratament. Pentru a se găsi cauza, este bine să se consulte un medic specialist.

Cauzele ce pot determina apariţia secreţiilor mamelonare sunt:

Tulburări hormonale – hiperprolactinemia (o cantitate prea mare în organism de prolactină, hormon care stimulează lactaţia), în acest caz secreţia are aspect de lapte şi este denumită galactoree;
Ectazia ductală – dilatarea ductelor mamare (acestea reprezintă canalele din interiorul sânului, prin care se secretă lapte în perioada alăptării);
Papilomul intraductal – un nodul care creşte în interiorul unui duct;
Mastoza fibrochistică – o afecţiune în care sânul prezintă modificări de structură, cu chisturi);
Abcesul mamar – infecţie a sânului;
Traumatisme – lovituri suferite în zona sânilor;
Cancerul la sân

Simptome

Secreţiile mamelonare pot să apară la un singur sân sau la ambii, spontan, fără vreo intervenţie, sau doar la compresie. Pot să fie la nivelul unui singur orificiu sau la mai multe. Aspectul lor poate fi variabil: apos, lăptos, galben, verzui, purulent, maroniu, cu sânge.

O secreţie cu aspect lăptos, verzui sau purulent, care este prezentă la ambii sâni şi care apare doar la compresie are de obicei o etiologie benignă. În schimb, o secreţie mamelonară apoasă sau maronie ori cu sânge, dintr-un singur por şi spontană, necesită investigaţii amanunţite, deoarece poate indica afecţiuni mai grave. Este important de stabilit dacă există şi un nodul mamar (prin examen clinic sau examene imagistice – ecografie mamară, mamografie, imagistică prin rezonanţă magnetică).

La bărbaţi secreţia mamelonară este de obicei asociată cu mărirea sânului şi sensibilitatea acestuia.

Dacă secreţia mamelonară este însoţită de dereglări ale ciclului menstrual (menstre la intervale mai mari de 30 de zile), scăderea libidoului, dureri de cap, greaţă, vărsături, tulburări de vedere, este posibil ca simptomatologia să fie determinată de prezenţa unui nodul la nivelul glandei hipofize.

Este important de evaluat medicaţia administrată la momentul apariţiei secreţiei mamelonare (inclusiv suplimente alimentare din plante) sau dacă există un consum de droguri (marihuana, heroina), deoarece galactoreea poate avea de multe ori cauză medicamentoasă.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button