Home  /  Boli   /  Influenţa stresului asupra dietei

Influenţa stresului asupra dietei

De fiecare dată când te aşezi la masă, singur sau în compania familiei sau a prietenilor, de fiecare dată când iţi este poftă de ceva, emoţiile, stresul, dorinţele şi angoasele tale mănâncă împreună cu tine. Există o legătură strânsă şi foarte greu de desfăcut între emoţii, stres şi dieta ta.

Specialiştii atrag atenţia că stresul activează o serie de hormoni care, la rândul lor, activeaza anumite pofte: de dulce, sărat şi gras. Cu cât suntem mai stresaţi, cu atât mai des ne îndreptăm spre rafturile cu alimente nesănătoase. Acestea ne ajută să ne simţim mai bine, dar numai pentru câteva minute.

Efectul este de durată scurtă, fiind rapid urmat de senzaţia de vinovăţie şi disconfort. Stresul provoacă schimbări chimice în organism. În anumite situaţii, creierul semnalează faptul că suntem în pericol şi activează hormonii de stres, de exemplu adrenalina şi cortizolul. La început, ocupaţi fiind să reglăm problema, nu dăm atenţie mâncării. Dacă însă problema nu se rezolvă rapid şi starea de stres devine cvasi permanentă, începem să simţim nevoia de a consuma alimente care energizează.

Un studiu efectuat recent arată că după o şedinţă epuizantă sau după o întâlnire cu un client nemulţumit, angajaţii au tendinţa să mănânce mai multă ciocolată decât într-o zi normală, ca un fel de reacţie la încercarea creierului de a balansa mentalul şi fizicul.

Dacă stresul e provocat de un efort fizic, consumul de alimente energizante gen ciocolată nu are efecte negative, însă dacă este vorba de un stres provocat, de exemplu, de respectarea unui angajament lucrurile se complică. Cortizolul acţionat e responsabil si de „repartizarea” grasimii în corp, de obicei în locurile cele mai nedorite, gen abdomen, cu consecinţe asupra diabetului şi problemelor cardiace.

După cum vedeţi uneori este foarte greu să găseşti un echilibru perfect între stările emoţionale şi alimentaţie, însă cu puţină voinţă se poate ajunge la rezultatele dorite, iar satisfacţia va fi şi mai mare în aceste circumstanţe.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button