Home  /  Boli   /  Radiaţiile pot dezvolta tumori multiple

Radiaţiile pot dezvolta tumori multiple

Este o teamă cumva firească a omului modern de efectele radiaţiei asupra sănătăţii sale, întrucât tehnologia modernă ne-a pus în preajmă rutere Wi-fi, staţii de emisie-recepţie ale companiilor de telefonie mobilă, sau telefonul mobil din propriul buzunar, surse considerabile de radiaţii.

Expunerea la radiaţii are diferite efecte periculoase asupra organismului, printre care şi tumorile. Şi totuşi, de-abia acum oamenii de ştiinţă au reuşit să evalueze în ce măsură ea poate influenţa riscul de a dezvolta mai multe forme de cancer.

Primul studiu la scară largă asupra relaţiei între doza de radiaţie absorbită şi riscul de tumori multiple printre supravieţuitorii bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki a scos la iveală existenţa unui asemenea risc la dezvoltarea primei şi a unei a doua tumori.

Practic, s-a descoperit că persoanele expuse radiaţiilor care au dezvoltat o tumoare aveau şi un risc ridicat de a dezvolta una ulterioară, risc similar în cazul tumorilor solide şi leucemiilor, şi independent de vârstă, de gradul de expunere şi de timpul trecut între apariţia primei şi celei de-a doua tumori.

Conexiunea dintre expunerea la radiaţie şi riscul dezvoltării unei a doua tumori a reieşit a fi deosebit de semnificativă în cazul acelor neoplazii foarte sensibile la aceşti agenţi, cum sunt tumorile la plămâni, colon, sân, tiroidă şi vezică, precum şi leucemia.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button