Home  /  Boli   /  Până în 2030 obezitatea va atinge cote alarmante

Până în 2030 obezitatea va atinge cote alarmante

Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică şi se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizată printr-un exces de ţesut adipos.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, până în anul 2030, Europa se va confrunta cu o epidemie iminentă de obezitate şi bineînţeles cu bolile aferente acesteia.

Un studiu realizat la comanda biroului regional european al Organizaţei Mondiale a Sănătăţii de la Copenhaga arată că aproape toată populaţia irlandeză adultă va fi supraponderală sau obeză, până în 2030.

Nu mai puţin de 89% din populaţia irlandeză ar urma să fie supraponderală până în 2030. În prezent rata obezităţii la bărbaţii iralandezi este de 48%, în timp ce în rândul femeilor ajunge la aproximativ 57%.

În Marea Britanie, în 2013, 33% dintre femei erau obeze, comparativ cu 26%, în 2010. Obeservăm o creştere alarmantă a obezităţii în numai trei ani de zile. De asemenea bărbaţii obezi reprezentau 36% din total faţă de 26%, în 2010.

În acelaşi timp, Grecia, Spania, Suedia şi Republica Ceha vor înregistra creşteri semnificative ale numărului de adulţi obezi.

În Grecia, proporţia de bărbaţi şi de femei care vor suferi de obezitate ar urma să se dubleze, la 40%, în 2030, în timp ce, în Spania, proporţia de bărbaţi obezi ar urma să crească de la 19% la 36%.

Majoritatea dintre cele 53 de ţări incluse în studiu ar urma să înregistreze o creştere a numarului de persoane obeze şi supraponderale în rândul populaţiei adulte. Puţine state europene vor consemna rate de obezitate şi de supraponderabilitate în stagnare sau în scădere. Este cazul Olandei, unde numai 8% dintre barbăţi vor fi obezi, în 2030, faţă de 10%, în 2010.

Date din anul 2014 ale Organizaţei Mondiale a Sănătăţii aratau că peste 1,9 miliarde de adulţi erau supraponderali, la nivel mondial, dintre care mai mult de 600 de milioane erau obezi.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button