Home  /  Boli   /  Guma de mestecat poate provoca tulburări intestinale

Guma de mestecat poate provoca tulburări intestinale

Un îndulcitor artificial prezent mai ales în guma de mestecat, numit sorbitol, poate provoca diaree şi pierdere în greutate, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani. Specialiştii de la departamentul de gastroenterologie de la Universitatea Charité din Berlin au avut ca pacienţi două persoane suferind de probleme intestinale şi diaree gravă. Unul dintre aceştia, o femeie în vârstă de 21 de ani, suferind de diaree şi dureri abdominale de opt luni, a slăbit 11 kilograme şi cântărea, la momentul internării, 41 de kilograme. Celălalt pacient, un bărbat în vârstă de 46 de ani, a pierdut într-un an 22 de kilograme, o cincime din greutatea pe care o avea.

Interesant este că analizele medicale au dat rezultate normale, cu excepţia faptului că nivelurile de potasiu şi sodiu erau foarte ridicate. După ce au pus pacienţilor întrebări despre alimentaţia lor, medicii au aflat că femeia consuma zilnic între aproape 20 de grame de sorbitol (o gumă de mestecat fară zahăr conţine 1,25 grame), în timp ce bărbatul consuma zilnic aproximativ 20 de gume de mestecat fără zahăr şi până la 200 de grame de dulciuri conţinând îndulcitori artificiali, adică aproximativ 30 de grame de sorbitol.

După ce pacienţii au renunţat la îndulcitorii artificiali au dispărut rapid şi simptomele. Sorbitolul (E420), explică medicii, aparţine unei familii de îndulcitori dintre care mulţi sunt utilizaţi ca laxative. În doze mari, acesta poate provoca tulburări nutriţionale severe.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button