Home  /  Boli   /  Fumezi imediat după ce te trezeşti? Află la ce riscuri suplimentare te expui

Fumezi imediat după ce te trezeşti? Află la ce riscuri suplimentare te expui

Foarte mulţi fumători, înrăiţi sau nu, au obiceiul ca dimineaţa imediat după ce se trezesc să-şi aprindă o ţigară, eventual la o cafea. Ultimile studii au arătat că acest obicei nu este deloc indicat, deoarece cu cât aprinzi mai repede o ţigară după ce te trezeşti, cu atât creşte riscul de a te îmbolnăvi de cancer pulmonar sau bucal.

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit că fumătorii care iţi aprind ţigara imediat după ce se trezesc au în sânge un nivel mai ridicat de NNAL, o substanţă cancerigenă specifică tutunului, comparativ cu cei care se abţin măcar jumătate de oră. Interesant este faptul că rezultatele studiului rămân valabile indiferent de câte ţigări se fumează pe zi.

Pentru realizarea studiului savanţii au examinat aproape 2.000 de fumători care le-au pus la dispoziţie probe de urină, pentru a se stabili nivelul de NNAL din organismul fiecăruia.

Concluzia este clară: cei care fumeaza cel mai devreme în zi au cele mai mari niveluri de substanţe cancerigene în corp.

Participanţii la studiu au vorbit, de asemenea, şi despre cât de des fumează şi cat de repede işi aprind o tigară după ce se trezesc. Concluzia cercetătorilor a fost că circa 32% işi aprindeau prima ţigară la mai puţin de cinci minute după deşteptare, 31% aşteptau între şase şi 30 de minute de la trezire, iar 19% fumau pentru prima dată în acea zi la o oră după ce se ridicau din pat.

Motivul pentru care substanţele cancerigene au un nivel mai ridicat în organism dimineaţa este datorat faptului că organismul este mai vulnerabil în această perioadă a zilei, iar fumul de ţigară este inhalat mai profund.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button