Home  /  Boli   /  Zona Zoster – o infecţie virală ce poate afecta radăcinile nervoase

Zona Zoster – o infecţie virală ce poate afecta radăcinile nervoase

Zona zoster este o infecţie virală ce afectează pielea adulţilor. Raspunzător pentru aceasta este virusul Varicelo-Zosterian din familia virusurilor Herpes, acelaşi care cauzează varicela la copii şi tineri.

Virusul rămâne inactiv în ţesutul nervos al măduvei spinarii şi creierului pentru ani de zile până când, sub influienţa anumitor factori, se reactivează, multiplică şi migrează de la radăcină nervilor către piele şi conferă simptomatologia specifică.

Cauze

Cauzele reactivării sunt multiple: stresul permanent, bolile cronice ce slăbesc sistemul imunitar, precum SIDA sau cancerul, vârsta înaintată. Acest proces se întâmplă la aproximativ 20% din foştii bolnavi de varicelă.

Simptome

La început pacienţii pot prezenta sensibilitate la lumină şi dureri de cap, senzaţie de raceală dar neînsoţită de febră, probleme cu stomacul.

Pasul următor este reprezentat de o durere, senzaţie de arsură sau de mâncărime într-o anumită zonă, urmată de apariţia urticariei. Cu timpul, urticaria se transformă în băşici pline cu lichid şi apoi acoperite de crustă. Între două şi patru săptămâni veziculele se vor vindeca, putând sau nu să lase urme permanente pe piele.

Problema este că în această perioadă virusul Zona-Zoster se poate transmite. Pentru a evita acest lucru veziculele cu lichid trebuiesc acoperite în permanenţă cu un material curat şi nu trebuiesc zgâriate.

În general erupţia este pe o singură parte a corpului, pe partea stângă sau dreaptă a toracelui, dar există cazuri când apare pe faţă, în jurul ochilor sau urechii. Apariţia urticariei este cea care a dat numele afecţiunii, zoster însemnând brâu în greacă.

Acest virus poate aduce şi complicaţii cum ar fi: infecţii oculare ce duc la o vedere diminuată sau chiar la pierderea acesteia, infecţii auriculare însosţite de probleme de auz sau echilibru în cazul în care afecţiunea este cantonată în zona ochiului, respectiv a urechii.

Virusul Varicelo-Zosterian este contagios pentru oricine nu este imun la varicelă, de acea trebuie evitat în special contactul cu nou-născuţii, femeile gravide sau persoane cu un sistem imunitar slăbit.

 

 

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button