Home  /  Boli   /  Şuruburile din mătase vor revoluţiona chirurgia ortopedică

Şuruburile din mătase vor revoluţiona chirurgia ortopedică

Cercetătorii americani susţin că în viitorul apropiat repararea oaselor fracturate nu se va mai face cu ajutorul pieselor metalice, cum se realizează în prezent, ci cu ajutorul unor şuruburi din matase 100% naturală. Acestea au marele avantaj că sunt biocompatibile şi se dizolvă cu timp, nemaifiind nevoie de încă o intervenţie chirurgicală pentru scoaterea acestora. Această nouă metodă a fost testată pe animale de laborator.

În trecut mătasea naturală a fost utilizată pentru a sutura plăgile, dar, în curând, se va trece la un alt nivel şi va putea fi folosită pentru fabricarea unor implanturi moderne.

Pe durata cercetării specialişti în inginerie medicală au confecţionat şuruburi din mătase naturală, foarte pură, dizolvată într-un solvent şi apoi turnată în forme special proiectate. Şuruburile obţinute  au fost utilizate pentru a repara oasele fracturate ale membrelor unor şobolani, oasele redevenind funcţionale în patru-opt săptămâni. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Communications.

Rigiditatea scăzută a mătăsii, comparabilă cu cea a osului, precum şi capacitatea ei de a se dizolva în corp, fără a produce inflamaţii, fac din ea un material foarte promiţător pentru viitoare aplicaţii biomedicale, mult mai bun decât plăcuţele şi şuruburile din metal folosite în mod tradiţional în chirurgia ortopedică.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button