Home  /  Boli   /  Citeşte care sunt cele trei tipuri de operaţii bariatrice

Citeşte care sunt cele trei tipuri de operaţii bariatrice

După mai bine de jumătate de secol în care au fost incercate şi propuse numeroase tehnici operatorii menite să ajute pacienţii să piardă excesul ponderal, astăzi, câteva tehnici sunt acceptate, recunoscute şi larg utilizate peste tot în lume.

Operaţiile bariatrice pot fi grupate în trei categorii: restrictive, malabsorbtive şi mixte/combinate.

Metodele restrictive conduc la diminuarea excesului ponderal şi implicit dispariţia sau ameliorarea comorbidităţilor asociate, reprezentate de limitarea aportului alimentar. Aceste metode se adresează stomacului, a cărui capacitate de stocare este modifică reversibil, ca în cazul inelului de silicon, sau ireversibil, ca în cazul gastrectomiei longitudinale sau al gastroplastiei verticale.

Metodele malabsorbtive se bazează pe ocolirea unei suprafeţe importante a ariei de absorbţie intestinală de către alimentele ingerate. Acestea vor strabate un drum mult scurtat spre ileonul terminal, unde vor întâlni secreţiile biliopancreatice ajunse aici pe un alt traseu intestinal. Se instalează astfel o malabsorbţie controlată, care determină organismul să utilizeze din resursele energetice acumulate în depozitele adipoase. Propotipul unor astfel de operaţii bariatrice este diversia biliopancreatică.

Metodele mixte combină cele două principii, de restricţie şi malabsorbţie, pacientul fiind determinat să consume o cantitate limitată de alimente, care va scurtcircuita o arie importantă de absorbţie intestinală (mănâncă puţin şi din puţinul pe care îl mănâncă se absoarbe doar o parte). Prototipul acestei categorii de operaţii bariatrice este by-passul gastric (Gastric Bypass ‒ GBP), metoda utilizată foarte frecvent în chirurgia obezităţii din Statele Unite ale Americii.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button