Home  /  Boli   /  Importanţa şi rolul pshihologului în vieţile noastre

Importanţa şi rolul pshihologului în vieţile noastre

În primul rând trebuie să specificăm cât se poate de clar că ‘’a merge la pshiholog’’ nu este o ruşine sau nu înseamnă că ţi-ai pirdut minţile sau ca eşti o persoană slabă. Din contră, persoanele care apelează la pshiholog au o gândire cât se poate de sănătoasă şi de conştientă. Ei realizează că pentru a face faţă unei lumi atât de agitate şi de stresante strebuie să ai un echilibru emoţional foarte puternic, iar atunci când simt că ceva se clatină în interiorul lor apelează la pesoane specializate care au capacitatea de ai ajuta să-şi recapete echilibrul interior.

Astfel psihologul este o persoană specializată în întelegerea comportamentului, emoţiilor şi gândirii umane. Psihologul nu este medic şi nici psihiatru sau magician, psihologul este o persoană specializată în consiliere; el va fi sincer cu tine, te va înţelege, te va respecta şi nu te va judeca şi (poate cel mai important) va fi discret.

El nu face decât să te ajute să descoperi singur răspunsurile pe care le ai deja undeva, în adâncul tau. În ce procentaj este acesta un fapt important? Depinde. Uneori, o singură întrebare pusă de psiholog e ca o lumină aprinsă brusc în întuneric, iţi dai seama că de fapt raspunsul era în tine dar nu ştiai exact unde să cauţi.

Psihologul nu dă sfaturi, nu ia decizii în numele tău, nu-ţi spune ce să faci mai departe dar te face să conştientizezi calităţile şi defectele tale, să identifici arii din viaţa ta unde nu funcţionezi la capacitate maximă şi te îndrumă cum să foloseşti anumite tehnici pentru a putea rezolva singur conflictele prezente şi viitoare.

Rolul psihologului nu este să devină umbra ta şi să te însoţească pretutindeni, să te ţină de mână permanent, ci să-ţi îndrume paşii către drumul drept şi să te înveţe cum să faci alegerile potrivite pentru tine şi cum să te menţii fericit. Un psiholog nu trebuie să creeze dependenţa ci dimpotrivă, el este ca un antrenor care învaţă pasărea să zboare, să-şi asigure hrana singură şi să se ferească de prădători iar atunci când simte că ea este pregătită, să-i dea drumu să zboare independent.

Pentru cei ce au păreri preconcepute în ceea ce priveste consultarea unui pshiholog, este bine să renunţe la ele şi să încerce să-şi rezolve problemele apelând şi la această variantă, care de multe ori este şi cea mai eficientă. Oamenii au tendinţa să se uite mai mult în ograda altuia decât în ograda proprie, iar schimbarea mentalităţilor greşite necesită timp. Cel mai indicat este să ne vedem de sănătatea noastră şi de echilibrul nostru interior.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button