Importanţa modului în care iţi creşti copiii
Comportamentul unor părinţi precum şi modul în care aceştia işi cresc copii pot avea efecte cu adevarat toxice în creierul celor mici. Iată care sunt comportamentele toxice ale parinţilor în relaţia cu proprii copii:
Aşteptările
Este cea mai nocivă credinţă, potrivit psihologilor. Doar că, de cele mai multe ori, acel copil va fi epuizat, va alerga după performanţă şi va încerca să le facă permament pe plac altora.
La vârsta adultă, spun psihologiii, tânărul va fi mai atent la ceilalţi, în loc să se concentreze pe propria persoană. Pe termen lung, costurile vânătorii de perfecţiune sunt infinit mai mari decât beneficiile.
Laudaţi-l atunci când face un lucru pozitiv
Nu trebuie să vedeţi doar lucrurile pe care copilul le face greşit. Dacă ii atragi atenţia doar când greşeşte atunci el înţelege că doar aşa poate să primească atenţia parintească, printr-un comportament problematic. Ceea ce contează pentru copil este să i se ofere atenţie pozitivă din partea părintelui. Laudele în circumstante pozitive sunt extrem de benefice pentru un copil în formare.
Motivarea negativă
Motivaţii negative precum ”tu n-o să poţi niciodată!” prin care unii parinţi cred că-i pot struni pe cei mici. Într-o primă etapă, produce frică, iar de frică, micuţul va acţiona în forţă. Cel mai probabil, bine. Pe termen lung însă, apare, inevitabil, o constantă a vieţii psihice etitichetată de faptul ca nu se considera bun de nimic.
Copilului căruia i se adresează constant asemenea motivaţii negative, ii va fi teamă să facă ceva, va evita anumite situaţii, persoane, chiar cu riscul de a fi etichetat in defavoarea sa.