Home  /  Boli   /  Imagistica medicală – o nouă tehnologie ce poate depista cancerul în câteva secunde

Imagistica medicală – o nouă tehnologie ce poate depista cancerul în câteva secunde

Oamenii de stiinţă au inventat o versiune îmbunătăţită a actualului scaner de rezonanţă magnetică, care poate detecta foarte rapid semne ale unor boli grave, încă din primele stadii ale acestora, crescând astfel considerabil şansele de vindecare.

Noul scaner, denumit MRF (magnetic resonance fingerprinting), poate colecta un volum foarte mare de date printr-o singură operaţie de măsurare, faţă de scanerele mai vechi care oferă un volum de informaţii limitate.

Acest nou scaner foloseşte formule matematice numite algoritmi de recunoaştere a tiparului, pentru a detecta prezenţa unor semne de boală. Fiecare ţesut al corpului uman şi fiecare boală au anumite caracteristici, „o amprentă” proprie, care poate fi utilizată pentru a diagnostica rapid problemele. Comparând ceea ce „vede” în cursul scanării cu aceste „amprente” de referinţă, scanerul MRF poate identifica rapid anomaliile.

Folosind această tehnologie cercetătorii au reuşit de pildă, să distingă materia cenuşie de cea albă, în lichidul cefalorahidian din creier, în 12 secunde, ceea ce în trecut părea doar un vis.

Inventatorii scanerului minune spun că în viitor operaţia va fi şi mai rapidă, considerând că asemenea scanări ar putea deveni procedura standard pentru controalele  medicale anuale de rutină.

Caracteristica principală a acestui scaner este reprezentată de faptul ca o singură scanare a întregului corp va dura doar câteva minute, furnizând un mare volum de informaţie, fără a fi nevoie de un radiolog care să interpreteze rezultatele, ceea ce va face ca această metodă de diagnosticare să fie ieftină.

În comparaţie cu aparatele de rezonanţă magnetică tradiţionale, noua descoperire poate indica cu mare precizie informaţia oferită de imaginile obţinute, medicii putând astfel afla direct ce problemă există la nivelul unui anumit organ şi cât este de gravă.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button