Home  /  Boli   /  Tratament kinetoterapeutic pentru leziunile ligamentului încrucişat anterior şi posterior

Tratament kinetoterapeutic pentru leziunile ligamentului încrucişat anterior şi posterior

Leziunile ligamentului incrucisat anterior si posterior apar dupa traumatisme din timpul unor activitati sportive, caderi, pasi gresiti, atunci cand articulatia genunchiului este flectata sau in cazul unui contact dur.

Sporturile in care apar mai frecvent lezarile acestor ligamente sunt cele ce presupun schimbari rapide de directie, opriri si alergari repetate sau aterizari din saritura, precum: fotbal, rugby, baschet, schi, gimnastica, arte martiale.

Simptome

In cazul unei leziuni acute a ligamentului incrucisat anterior sau a ligamentului incrucisat posterior simptomele sunt:

– Auzul sau perceperea unui trosnet la nivelul genunchiului in timpul accidentarii
– Tumefierea ( umflarea ) genunchiului
– Durere cu limitarea miscarilor genunchiului
– Instabilitate

In cateva saptamani aceste acuze dispar, persistand o instabilitate a genunchiului (genunchiul “fuge”) manifestata la miscari de torsiune, la schimbari de directie, la mers pe teren denivelat.

Diagnosticul este stabilit de catre medicul specialist ortoped pe baza examenului clinic si cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare (RMN) , care permite vizualizarea afectarilor ligamentare, ale tendoanelor, musculaturii sau a cartilajului articular.

Tratament

Tipul de tratament este ales de catre medic, in functie de gradul leziunii ligamentare, integritatea celorlalte structuri ale genunchiului, nivelul de activitate al pacientului, varsta acestuia, starea de sanatate generala si timpul scurs de la accidentare.

In cazul in care aceste leziuni necesita reconstructia ligamentelor se indica ligamentoplastia care este o interventie chirurgicala artroscopica minim invaziva.

Operatia se efectueaza intr-o sala de operatii dotata corespunzator, necesitand anestezie. Metoda de anesteziere este stabilita la consultul preanestezic.
Accesul in genunchi se face, cel mai adesea, prin 2 incizii sub 1 cm. Printr-una dintre incizii introducem artroscopul, iar prin cealalta instrumente de lucru prin care rezolvam leziunile intraarticulare.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button