Home  /  Boli   /  Atenţie! Cancerul de colon poate fi declanşat de către virusul HPV

Atenţie! Cancerul de colon poate fi declanşat de către virusul HPV

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este foarte întâlnit în rândul persoanelor active sexual, având o rată de infectare, conform statisticilor, de peste 80%. Din păcate acest virus poate declanşa cancerul de col uterin. Numai în România sunt peste 40.000 de cazuri diagnosticate anual. O altă problemă a celor infestaţi cu virusul HPV este că mai bine de jumatate din aceştia nu prezintă nici un fel de simtome.

Modul de transmitere a virusului HPV

Virusul HPV se poate transmite pe cale sexuală sau prin orice alt contact genital cu o persoană care are virusul. Problematic este faptul că prezervativul nu protejează totalitatea zonelor expuse, deoarece virusul se infiltrează în piele şi în mucosa. După cum specificăm şi mai sus, datorită absenţei simtomelor, riscul de infectare cu virusul HPV este ridicat.

Alţi factori de risc pot fi mâinile murdare, prosoapele sau hainele infectate, dar şi înotul în piscine cu apă infestată de acest virus. De asemenea trebuie să se ştie că virusul se poate transmite şi de la mamă la făt în momentul naşterii.

Măsuri de prevenţie 

Pentru a evita îmbolnăvirea cu virusul HPV este indicată începerea vieţii sexuale după vârsta de 18 ani, limitarea numarului de parteneri sexuali şi respectarea masurilor de igienă. Este recomandat să faceţi un consult ginecologic anual precum şi testul Papanicolau. De asemenea se poate administra un vaccin contra virusului HPV.

De reţinut este faptul că  principala măsură de depistare a acestui virus şi nu numai este consultul ginecologic anual preventiv şi adresarea către un medic specialist la prima apariţie a simptomelor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button