Home  /  Boli   /  Hidratarea este esenţială pe timp de caniculă!

Hidratarea este esenţială pe timp de caniculă!

Atunci când temperaturile sunt foarte mari trebuie să avem mare grijă să nu ne deshidratăm, deoarece acest lucru poate genera reacţii complexe, care pot duce la degradarea stării de sănătate. Astfel pe timp de caniculă recomandarile medicilor sunt clare. Aceştia ne învaţă să nu ieşim în aer liber între orele 11 şi 16, să bem apă multă şi să consumăm alimente cât mai uşoare.

Ultravioletele sunt foarte periculoase

Specialiştii ne atrag atenţia că între orele 11-16, cantitatea de ultraviolete este la nivelul cel mai ridicat. Astfel, acestea au un efect devastator asupra pielii şi pot condce la cancere cutanate. În acelaşi timp, ultravioletele se comportă ca radicalii liberi, atacând celulele. Iată motivul pentru care ar fi bine să evitaţi contactul direct cu soarele în miezul zilei!

Hidrataţi-vă la fiecare 20 de minute

Temperaturile crescute şi contactul direct cu soarele deshidratează la maximum. Astfel specialiştii în domeniu recomandă ca în zilele de caniculă să bem un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. Alegeţi însă o apă pură, săracă în nitraţi şi nitriţi şi bogată în calciu şi magneziu. Nitriţii şi nitraţii conduc prin acumulare la creşterea cantităţii de radicali liberi din corp, respectiv la factori procancerigeni. Calciu şi magneziu în schimb, în cantitate mare, vă reechilibrează electrolitic, având în vedere că prin transpiraţie pierdeţi nu numai apă, ci şi săruri.

Consumaţi cât mai multe legume

O altă recomandare importantă a medicilor este consumul preponderent de fructe şi legume crude. În primul rând, fructele şi legumele conţin o cantitate mare de apă care, evident, hidratează. Apoi au săruri de rehidratare care conduc la menţinerea optimă a echilibrului hidro-electrolitic. Pe de altă parte, vegetalele conţin fibre care se măresc în volum în stomac şi conduc la menţinerea senzaţiei de saţietate. In felul acesta reduceţi consumul de produse cu grăsimi animale, care conduc la creşterea acidităţii lichidelor din corp. Aciditatea reprezintă altă cauză a deshidratării.

În cazul în care deshidratarea se produce atât din motive ambientale cât şi din motive interne, organismul resoarbe apa de la nivelul intestinului gros, din materiile fecale, astfel aparând constipaţia  şi o concentrare a susbtanţelor nocive din interiorul intenstinului, care vor putea produce degenerări  la nivelul mucoasei colonului. Este terenul propice apariţiei celulelor aberante la acest nivel. Pe de altă parte, apa pură şi vegetalele menţin hidratarea organismului.

De asemenea este foarte important ca sângele să nu devină concentrat, deoarece poate produce probleme vasculare. Cu alte cuvinte, astfel pot fi favorizate atât infactul de miocard cât şi accidentul vascular cerebral.

Specialiştii ne avertizează că dacă simţim senzaţia de sete constant pe timpul unei zile caniculare, înseamnă că din organism lipseşte cel puţin 8% din apa necesară. Apare astfel şi o creştere a secreţiei de cortizon, un hormon de stres, care duce la scăderea imunităţii, la persistenţa moleculelor de inflamaţie în cantităţi crescute în corp şi deci la inflamaţia cronică pe fondul căreia se fac bolile degenerative, bolile cardiovasculare şi cancerul. De fapt, pe fondul imunităţii scăzute, se poate declanşa, practic, orice afecţiune.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button