Home  /  Boli   /  Ce boli nu pot fi vindecate nici în ziua de azi?

Ce boli nu pot fi vindecate nici în ziua de azi?

Medicina moderna a realizat multe in incercarea de a eradica unele boli, dar a esuat in unele domenii. Din acest domeniu, cel putin o boala care nu poate fi vindecata afecteaza multi oameni in fiecare an – gripa sezoniera. Lista de mai jos cuprinde 10 dintre bolile incurabile.

Ebola

Ebola este un virus din familia Filoviride care este responsabil pentru o boala severa si deseori fatala, numita febra hemoragica; epidemiile apar la primate, cum ar fi gorilele sau cimpanzeii dar a fost inregistrata si la oameni. Aceasta boala este caracterizata de febra extrema, eruptie cutanata si hemoragii profuze. La oameni, rata mortalitatii variaza intre 50 si 90%.

Poliomielita

Poliomielita mai poarta numele de paralizie infantila. Este o infectie acuta virala a sistemului nervos care de obicei debuteaza cu simptome generale cum sunt febra, cefalee, greata, oboseala si durere musculara, spasme si este uneori urmata de paralizii musculare serioase si permanente la mai mult de un membru, gat sau torace. Mai mult de jumatate dintre cazurile de poliomielita apar la copii cu varsta sub cinci ani. Paralizia atat de frecvent asociata cu aceasta boala afecteaza de fapt mai putin de 1% dintre persoanele infectate de poliovirus.

Lupus eritematos

Deseori este numita si simplu lupus, este o afectiune autoimuna ce determina inflamatie cronica in diferite parti ale corpului. Se cunosc in prezent trei tipuri principale de lupus – discoid, sistemic si indus de medicamente. Lupusul discoid afecteaza doar pielea si de obicei nu implica organele interne. Termenul discoid se refera la eruptia rosie caracteristica ce acopera fata, gatul si scalpul pacientului. Aproximativ 10% dintre persoanele care prezinta lupus discoid, vor avea o evolutie spre forma mai severa, sistemica.

Gripa

Gripa este o infectie acuta virala a tractului respirator superior si inferior, ale carei simptome sunt febra, frisoanele si o stare generala de slabiciune si dureri musculare, alaturi de diferite grade de dureri la nivelul capului si abdomenului. Gripa este determinata de mai multe tipuri de ortomixovirusuri, impartite in tipurile A, B si C. Cele trei tipuri majore produc in general simptome similare dar nu au absolut nici o legatura antigenica, astfel incat infectia cu un tip nu ofera imunitate pentru celelalte.

Boala Creuzfeldt – Jakobs

Boala Creuzefeldt – Jakobs este o boala rara, degenerativa, fatala a sistemului nervos central. Aceasta boala apare in lume cu o incidenta de 1 la 1 milion de persoane; totusi, printre anumite populatii, cum ar fi evreii din Libia, incidenta este mai mare. De obicei boala apare la adulti intre 40 si 70 de ani, desi exista cazuri si la adulti mai tineri. Atat femeile cat si barbatii sunt afectati in mod egal. Debutul bolii este de obicei caracterizat de modificari vagi psihiatrice si comportamentale, care sunt urmate apoi de saptamani si luni de dementa progresiva care este deseori acompaniata de vedere anormala si miscari involuntare. Nu exista nici un tratament curativ pentru aceasta boala care este de obicei fatala intr-un an de la debutul simptomelor.

Diabetul

Diabetul este o afectiune a metabolismului carbohidratilor caracterizata prin imposibilitatea organismului de a produceinsulina pentru mentinerea unui nivel adecvat de glucoza in sange. Exista doua forme majore ale bolii: Tipul I de diabet, cunoscut in trecut sub numele de diabet zaharat insulino-dependent si diabet cu debut in copilarie, de obicei apare la copii. Tipul II de diabet, in trecut numit si diabet zaharat non-insulino-dependent si diabetul cu debut la adult, de obicei apare dupa varsta de 40 de ani si devine mai frecvent la varste mai inaintate. Pacientii cu diabet de tip II pot controla nivelul glicemiei prin dieta si exercitiu fizic si, daca este necesar, administrarea de injectii cu insulina sau medicatie orala.

HIV/SIDA

SIDA reprezinta initialele de la sindromul imunodeficientei umane dobandite – o boala transmisibila a sistemului imun determinata de virusul imunodeficientei umane (HIV). HIV ataca si distuge incet sistemul imun, apararea organismului impotriva infectiilor, lasand individul vulnerabil la o varietate de alte infectii si anumite malignitati care in final determinadecesul. SIDA este stadiul final al infectiei HIV, in care infectiile fatale si cancerele apar frecvent.

Astmul

Astmul este o afectiune cronica a plamanilor, in care caile aeriene inflamate sunt predispuse la constrictie, determinand episoade de sufocare, wheezing (respiratie suieratoare), tuse si constrictie toracica a carei severitate variaza de la usoara la amenintatoare de viata. Caile aeriene inflamate devin foarte sensibile la o varietate de stimuli, printre care acarieni, par de animale, polen, poluarea atmosferica, fumul de tigara, medicamente, conditii atmosferice si efortul fizic. Stresul poate exacerba simptomele.

Cancerul

Cancerul se refera la un grup de mai mult de 100 de boli distincte caracterizata printr-o crestere necontrolata a unor celula anormale din organism. Cancerul afecteaza una din trei persoane nascute in tarile dezvoltate si este o cauza majora de boala si deces in intrega lume. Desi este cunoscuta din antichitate, imbunatatiri semnificative ale tratamentului pentru cancer au fost realizate dupa mijlocul secolului 20, in special printr-o combinatie de diagnostic corect si la timp, chirurgie selectiva, radioterapie, si medicamente chimioterapice.

Raceala comuna

Raceala este o infectie acuta virala care apare la nivelul tractului respirator superior si uneori se intinde si la structurile inferioare, si poate determina infectii secundare la ochi si urechea medie. Mai mult de 100 de germeni pot determina raceala, printre care virusuri paragripale, gripale, virusul sincitial respirator si reovirusurile. Rinovirusurile, totusi, reprezinta cea mai frecventa cauza.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button