Home  /  Boli   /  Cum afectează hipertensiunea arterială rinichii?

Cum afectează hipertensiunea arterială rinichii?

Trebuie sa retinem ca boala cronica de rinichi nu doare si este putin evidenta in stadiile incipiente, insa prin depistarea pecoce se poate trata eficient fara ca persoana afectata sa ajunga la dializa sau transplant renal.

Boala cronica de rinichi isi face aparitia la persoanele care au o eliminare crescuta de proteine in urina. Orice disfunctie a rinichiului poate fi depistata prin efectuarea catorva teste simple. Sunt necesare doua analize: creatinina din sange si sumarul de urina pentru a se evalua capacitatea funtionala a rinichiului. Daca in buletinul de analize se constata prezenta de proteine in urina sau creatinina este mai mare de 1,2 la femei si 1,4 la barbati este indicat sa te prezinti la medicul de familie sau la nefrolog.

Care sunt factorii de risc?

Specialistii recomanda efectuarea periodica a testelor de laborator persoanelor care prezinta un risc ridicat de a dezvolta boli cronice de rinichi:

– Pacientii cu hipertensiune;

– Pacientii cu diabet;

– Pacientii obezi;

– Persoanele care fumeaza;

– Persoanele cu varsta peste 50 de ani;

– Persoanele cu istoric de boli ca: diabet, hipertensiune si/sau boala cronica de rinichi, in familie;

– Pacienti care au deja o boala de rinichi.

In cazul in care boala nu este diagnosticata la timp, capacitatea functionala a rinichiului se reduce progresiv si bolnavul va avea nevoie de dializa sau transplant renal pentru a supravietui. Insa, studiile arata ca bolnavul este mult mai expus riscului de a deceda din cauza unei afectiuni cardiovasculare inainte de a ajunge la stadiul cel mai avansat al bolii de rinichi cand are nevoie de dializa sau transplant.

Datele statistice arata ca presiunea arteriala crescuta este prezenta la aproximativ 80% din pacientii cu boala cronica de rinichi.

Cand o persoana sufera de hipertensiune arteriala, vasele sanguine sunt suprasolicitate, la fel si rinichii care nu mai pot functiona normal. Daca tensiunea arteriala este tinuta sub control, rinichii isi vor indeplini functiile si riscul ca persoana afectata sa ajunga la dializa este mult diminuat.

Cum sa tii sub control hipertensiunea arteriala?

Prin schimbarea stilului de viata, exercitii fizice si dieta. De asemenea, o scadere in greutate si reducerea consumului de alcool te pot ajuta sa-ti mentii tensiunea arteriala in limite normale.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button