Home  /  Boli   /  Angioplastia coronariană – procedură şi complicaţii

Angioplastia coronariană – procedură şi complicaţii

Angioplastia coronariană reprezintă procedeul de deschidere a arterei coronare stenozate (îngustate) cu ajutorul unui balon care se umflă la acest nivel. În ceea ce vă privește, procedura în sine se aseamănă cu cea efectuată pentru coronarografie. După deschiderea arterei coronare cu ajutorul balonului, se va monta la acest nivel un stent. Acesta reprezintă un tub sub formă de rețea metalică cilindrică, având capacitatea de a menține vasul de sânge deschis. Prezența stentului necesită un tratament antiagregant plachetar special la indicația medicului cardiolog.

Este esențial să retineti că angioplastia și stentul reprezintă un tratament eficient numai în condițiile în care vă tratați în paralel factorii de risc coronarian (prin scădere în greutate, oprirea fumatului, scăderea lipidelor și glicemiei, controlul tensiunii arteriale). În caz contrar, există un risc important de restenozare (reîngustare) a arterei dilatate si trebuie să efectuați controale cardiologice regulate după aceste proceduri!

Care este procedura angioplastiei coronariene?

Angioplastia poate fi practicata prin incizie chirurgicala sau pe cale transcutanată.

Angioplastia prin incizie utilizează un fragment din vena sănătoasă (prelevat, în general, de la gamba bolnavului) sau de ţesut sintetic cu care se restaurează partea bolnavă dupa incizia longitudinală a peretelui vasului.

Angioplastia pe cale transcutanată utilizează o sondă cu un balonaş gonflabil. Ea nu se aplică decât ingustărilor localizate şi este inoperantă pe un fragment arterial total obturat. Injectarea unui produs de contrast iodat, reperabil prin radiografie permite identificarea, localizarea zonei îngustate şi controlul în ce priveşte poziţionarea sondei. Aceasta este întrodusă în vasul bolnav pe ocolite, printr-un vas periferic, cum este artera femurală, balonaşul, plasat la nivelul îngustării arteriale, este apoi umflat pentru a dilata segmentul atins. După obţinerea unui rezultat satisfăcător (dispariţia completă a stenozei sau persistenţa unei stenoze minime nu deranjează curgerea sângelui), sonda şi balonaşul sunt retrase.

De obicei procedura dureaza între 1 ora şi jumatate şi 2 ore şi jumatate, dar pregătirea şi recuperarea face ca aceasta să dureze câteva ore. Pacientul poate rămâne în spital sub observaţie medicală peste noapte, dupa angioplastie.

Complicaţiile angioplastiei coronariene

Complicaţiile grave ale angioplastiei pe cale transcutanată (obturarea arterei prin clivajul peretelui sau hematom, hemoragie) sunt rare. După o vreme, poate uneori să reapară o noua îngustare (restenoza): ea este atunci tratată, în mod obişnuit cu succes, printr-o noua angioplastie.
În cazurile de restenoze coronare, relativ frecvente, tehnicile de reparare s-au diversificat azi (utilizarea laserului, a unei freze pivotante de mare viteză, amplasarea unui stent )

Cateterismul cardiac și angioplastia sunt proceduri medicale comune în care incidența complicațiilor este rară, dar, ca și în orice altă intervenție efectuată la nivelul inimii, pot apărea probleme medicale serioase, chiar fatale.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button