Home  /  Boli   /  Ce înseamnă să ai trigliceridele mărite şi cât de periculoase sunt pentru sănătate

Ce înseamnă să ai trigliceridele mărite şi cât de periculoase sunt pentru sănătate

Trigliceridele sunt un anumit tip de grăsime pe care-l întâlnim în organismul nostru. Când mâncăm alimente cu ulei sau unt, cartofi prăjiţi sau ciocolată, organismul reţine grăsimea din acestea şi o stochează sub formă de trigliceride.

Legatura dintre trigliceride şi colesterol

Pe scurt, se foloseşte urmatoarea formulă pentru calcularea colesterolului:

Colesterol total = HDL (Colesterol bun) + LDL (colesterol rau) + VLDL

VLDL este un alt tip de colesterol rău, practic. Se calculează pe baza trigliceridelor, după cum urmează:

Trigliceridele x 20% = VLDL (colesterol rau)

O altă legătură între colesterol şi trigliceride e dată de ficat. Dacă adoptaţi o dietă bogată în grasimi, ficatul va spori producţia de colesterol, crescându-i valorile din sânge.

De ce trebuie să scădem valoarea trigliceridelor

Trigliceridele mărite sunt asociate în general cu bolile cardiovasculare, astfel dacă acestea au o valoare ridicată trebuie să luam câteva măsuri importante pentru a evita problemele de sănătate pe viitor. Iată câteva recomandări ale specialiştilor în domeniu:

Evitaţi să consumaţi multe dulciuri

Spre deosebire de celelalte tipuri de colesterol, trigliceridele sunt influentate de cantitatea de dulciuri consumată. Prin urmare, primul pas în micşorarea trigliceridelor e renunţarea la dulciuri: băuturi răcoritoare, bomboane, prăjituri, zahar, dulceată, miere etc. Inclusiv sucul natural trebuie evitat, intrucât şi acesta conţine îndulcitori naturali.

Nu consumaţi alcool peste măsură

Dacă trigliceridele sunt la limita superioară, e bine să începeţi să reduceţi consumul de alcool. Dacă nu există şi alte afecţiuni prezente, atunci consumul de alcool trebuie limitat la maxim 1 bautură/zi pentru femei şi 2 bauturi pe zi pentru bărbaţi. Printr-o băutură se întelege: 350 ml bere, 100 ml vin, 50 ml tărie. Dacă trigliceridele sunt mai mari decat limita superioară, se recomandă evitarea totală a consumului de alcool.

Evitaţi alimentele bogate în grăsimi

Pentru a vă scădea valoarea trigliceridelor, urmaţi o dietă în care să obţineţi din grăsimi maxim 30% din necesarul zilnic de calorii. O dietă sănătoasă pentru trigliceride normale ar trebui să includă: cereale integrale, fasole, fructe, legume, produse lactate slabe şi carne slabă.

Încercaţi pe cât posibil să aveţi o viaţă activă

Activitatea fizică poate scădea trigliceridele cu până la 40%. 30 de minute de sport de 3 sau mai multe ori pe săptămână pot face minuni asupra valorii trigliceridelor. Cu cat mai activ eşti, cu atât mai bine.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button