Home  /  Boli   /  Problema dilataţiilor venoase superficiale

Problema dilataţiilor venoase superficiale

Cea mai frecventă metodă de tratament pentru dilataţiile venoase superficiale este scleroterapia. Există trei tipuri de vene superficiale care se pretează la această metodă: telangiectazii (acele firişoare mici, roşiatice de la suprafaţa tegumentului, care au diametru foarte mic, de maxim un milimetru), venectaziile (firişoarele albastre, ceva mai mari, până la doi milimetri maxim) şi venele reticulare (cele mai mari vene dilatate, care au intre doi şi patru milimetri ca diametru şi sunt mai inchise la culoare, albastru cianotic). Scleroterapia reprezintă o metodă de tratament minim invazivă a venelor superficiale, mici, de la nivelul tegumentului şi constă în obliterarea acestor vene.

Cauze

Din pacate există o frecvenţă foarte mare în apariţa acestor afecţiuni, la ambele sexe: femeile- în proporţie de 40%, bărbaţii- 30%. Principala cauză este, ca şi în cazul bolii varicoase, moştenirea genetică, între 15 si 40%. Există şi cauze secundare, favorizante: în primul rând sarcina, apoi supraponderea, până la diferite grade de obezitate, traumatismele locale şi tratamentele pe bază de hormoni- anticoncepţionalele.”

Complicaţii

Pacienţii trebuie să reţină că, de cele mai multe ori, aceste vene însoţesc o insuficienţă venoasă cronică superficială, care precede apariţia varicelor. Orice pacient care prezintă o explozie de vene reticulare ar trebui să se prezinte la un consult de specialitate, o ecografie Doppler putând releva o cauză mai profundă.

Pot fi afectaţi şi tinerii

Deşi bolile de genul varicelor sau alte afecţiuni ale venelor sunt în general privite ca un “apanaj” al persoanelor în vârstă, medicii atrag atenţia că ele apar devreme pe parcursul vieţii. Dar la batrâni, pe lângă venele acestea reticulare, există şi varice evidente.

Scleroterapia

Există doua variante de tratament a dilaţiilor venoase superficiale: scleroterapia de suprafaţă, cu ajutorul laserului şi scleroterapia cu ajutorul unor substanţe (agenţi sclerozanţi) care se injectează în vene şi le obliterează. Aceasta este metoda preferată, fiind minim invazivă şi foarte sigură. Substanţa folosită este Aethoxysklerol, sau polidocanol, un detergent care denaturează proteinele din membrana celulară şi distruge lumenul venos.

Acest detergent este considerat şi un anestezic local, ceea ce duce la o procedură nedureroasă, lucru important pentru pacienţi. Un alt avantaj este că substanţa vine în concentraţii diferite, care pot fi combinate pentru a trata fiecare tip de venă. De asemenea, Aethoxysklerolul are efecte adverse foarte puţine.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button