Home  /  Boli   /  Probleme de sănătate care îţi pot strica vacanţa

Probleme de sănătate care îţi pot strica vacanţa

Vacanţa de vară bate la uşă iar noi suntem din ce în ce mai nerăbdători să ieşim din monotonia cotidiană şi să ne bucuram de relaxare. Există însa cazuri în care nu totul este asa cum ne dorim, şi asta mai ales datorită faptului că organismul reacţionează în moduri diferite la schimbări de rutină, existând şansa apariţiei unor afecţiuni uşoare, care trebuie însă tratate la timp.

O să vă enumeram mai jos cele mai frecvente probleme de sănătate care vă pot strica distracţia şi buna-dispoziţie în vacantă:

Constipaţia

În cazul unor zborurile lungi tranzitul intestinal poate să încetinescă, iar acest fenomen, asociat cu deshidratarea din timpul călătoriei, duce la constipaţie. Pentru prevenirea constipaţiei, mâncaţi moderat şi, de preferat, alimente care conţin fibre, fructe şi legume, evitaţi consumul de alcool şi hidrataţi-vă corespunzător.

Creşterea vulnerabilităţii la virusuri

Specialiştii au descoperit că aproximativ o persoană din 30 se îmbolnăveşte, sub o formă sau alta, imediat ce încetează să mai muncească şi încep să se relaxeze, fenomen cunoscut sub denumirea de „boală a timpului liber”. Una dintre explicaţii este aceea că, în timp ce lucrăm, organismul nostru produce constant hormoni ai stresului, cum ar fi adrenalina, care combate infecţiile în perioadele de activitate intensă – ca reacţie de tipul „luptă sau fugi” la situaţii stresante. Însă în momentul în care începem să ne relaxăm, devenim vulnerabili la virusurile şi bacteriile din mediul înconjurător.

Scaderea nivelului zaharului din sânge

Temperaturile mari expun diabeticii dependenţi de insulină unui risc mai crescut de hipoglicemie – provocată de scăderea nivelului de zahăr din sânge -, proces cauzat de dilatarea vaselor de sânge în timp ce organismul încearcă să regleze temperatura. Medicii recomandă persoanelor diabetice care pleacă în vacanţă să îşi monitorizeze regulat glicemia, dacă temperatura depăşeşte 25 de grade Celsius.

Căldura provoacă uneori migrene

Explicaţia acestui fenomen o presupune presiunea crescută asociată cu temperaturile mari caredereglează hipotalamusul, acea regiune a creierului care acţionează ca un termostat natural al organismului. Migrenele pot fi cauzate, de asemenea, şi de răul de călătorie. Ca măsuri de prevenire, aşezaţi-vă, pe cât posibil, în partea cea mai stabilă a avionului, adică în zona unde sunt situate aripile, rezervaţi locuri în mijlocul vaporului şi staţi pe locul din faţă al maşinii.

Durerile de dinţi

Călătoriile cu avionul pot declanşa dureri de dinţi, chiar dacă, recent, persoana care călătoreşte nu a avut probleme stomatologice. Din cauza schimbărilor de altitudine, mici «pungi» cu aer se acumulează în interiorul plombelor sau în carii. Acest aer are o presiune diferită de cea a cabinei avionului, ceea ce provoacă durere. Cei care pleacă în vacanţă sunt sfătuiţi să facă un control stomatologic înainte, pentru a vedea dacă nu au nevoie de plombe.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button