Home  /  Boli   /  Cum tratăm afecţiunile fierii?

Cum tratăm afecţiunile fierii?

Durerile din partea dreapta a abdomenului însoţite de simptome ca greaţă, vărsături şi febră pot fi indicii ale faptului că fierea nu mai funcţionează corect. Litiaza biliară şi colecistita sunt cele mai frecvente boli ale acesteia.

Cum se manifestă litiaza biliară

Litiază biliară înseamnă prezenţa pietrelor în colecist. Predispuse la această afecţiune sunt persoanele obeze, femeile de peste 40 de ani care suferă de diabet, dar şi cei care au rude care sufera de afecţiuni biliare. Multe persoane nu au simptome, dar când apar, se manifestă sub forma vărsăturilor, durerilor în partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste, dar şi dureri de spate, ameţeli şi stări de vomă.

Tratament

În cazul în care ai fost diagnosticat cu litiază biliară, medicii recomandă tratamentul chirurgical, care presupune îndepărtarea colecistului. Operaţia poate fi facută fie pe cale laparoscopică, intervenţie minim invazivă, fie prin metoda clasica, ce presupune o incizie în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Pietrele pot fi eliminate şi fără scoaterea colecistului, însă vor reapărea de fiecare dată, de aceea este bine să scoatem acest organ.

Simptome ale colecistitei

În cazul în care te confrunţi cu greaţă, vărsături, icter, dureri în partea dreaptă a abdomenului, balonare, dar şi simptome precum febră şi frisoane, toate acestea pot fi semnul unei colecistite (inflamaţie a colecistului).

Diagnostic şi tratament

Colecistita poate fi depistată numai în urma unui consult medical. Aceasta poate fi simţită la palpare, însă cea mai sigură metoda de a diagnostica colecistita o reprezintă ecografia abdominală şi analizele de sânge.

În cazurile uşoare, medicul recomandă tratament medicamentos, dar şi regim alimentar, iar în cazul în care colecistita este provocată în urma prezenţei pietrelor în vezica biliară, se va face o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a colecistului, cunoscută şi sub numele de colecistectomie, ca şi în cazul calculilor biliari.

Persoanele care au probleme cu fierea ar trebui să evite alimente precum brânzeturile grase, smântâna, vinetele, grăsimile, fasolea, varza, precum şi alimentele condimentate. Este indicat însă să stabileşti împreună cu medicul care sunt alimentele pe care trebuie să le eviţi.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button