Home  /  Boli   /  Cancerul de pancreas – cauze şi tipuri de tatament

Cancerul de pancreas – cauze şi tipuri de tatament

Cancerul pancreatic este una dintre bolile maligne cele mai dificile de tratat, cu o rată a mortalităţii foarte ridicată, deoarece în majoritatea cazurilor boala este depistată foarte tarziu. În general această afecţiune apare la persoanele mai în vârstă. Statisticile spun că vârsta medie la care apare cancerul de pancreas este de 72 de ani.

Aceasta boală cruntă este răspândita peste tot în lume, fiind diagnosticate anual peste 200.000 de noi cazuri, cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată, de 98%. Cancerul de pancreas este depistat în stadiul avansat al bolii, în peste trei sferturi din cazuri. Doar aproximativ 20% dintre aceştia sunt în fericita postură de a efectua intervenţia chirurgicală, la momentul diagnosticului. Problema însă nu dispare pentru unii pacienţi nici dupa efectuarea operaţiei, deoarece statisticile spun că doar 30% dintre aceştia supravieţuiesc, trăind în medie încă 5 sau 6 ani.

Există o serie de factori de risc care determină apariţia cancerului de pancreas

Vârsta este unul din factori, deoarece, după cum spuneam şi mai sus, multe persoane sunt diagnosticate cu această boală după 60 de ani. Fumatul este de asemenea în top, crescând şansele îmbolnăvirii de aproape trei ori, faţă de persoanele nefumătoare. Dieta alimentară este o veşnică problemă, doearece dacă nu ştim să mâncăm sănătos, să excludem grăsimile şi carnea în exces din alimentaţie şi să le înlocuim cu multe fructe, legume şi fibre, problemele nu vor întârzia să apară.

Sunt unele boli, cum ar fi diabetul sau pancreatita cronică, care se asociază cu creşterea riscului de apariţie a cancerului de pancreas. Persoanele care au în familie cazuri de cancer de pancreas trebuie să acorde o mai mare atenţie sănătăţii, deoarece prezintă un risc mărit de a dezvolta această boală. Expunerea la anumite substanţe chimice, cum ar fi pesticide, coloranţi industriali şi alte substanţe chimice poate creşte şansa de apariţie a cancerului de pancreas.

Semne şi simptome ale bolii

Majoritatea simptomelor cancerului de pancreas variază de la o persoană la alta şi, în plus, se aseamănă su simptomele altor boli, de aceea această boala este greu de depistat timpuriu. Totuşi, este foarte important ca cei care prezintă tuburări ca îngălbenirea pielii, urina închisă la culoare, scaune deschise la culoare, diaree, stări de slăbiciune, greaţă şi stări de voma, lipsa poftei de mâncare, constipaţie sau pierderi inexplicabile în greutate, să se prezinte de urgenţă la medic.

Tipuri de tratament

Aceasta boala a înregistrat cele mai puţine progrese în ultimii 25 de ani în ceea ce priveşte tratamentul pacientilor, însă la ora actuala există trei abordari terapeutice majore: intervenţia chirurgicală, radioterapia şi chimioterapia.

Intervenţia chirurgicală presupune îndepărtarea tumorii, inainte de a se extinde la organele învecinate şi reprezintă singurul tratament eficient, într-o proporţie mai mare faţă de celelalte practici. Este posibilă doar în stadiile iniţiale ale bolii când foarte puţini pacienţi sunt diagnosticaţi. Pentru stadiile avansate ale bolii, care reprezintă majoritatea situaţiilor, rămâne varianta tratamentului bazat pe chimioterapie şi/sau radioterapie, care are ca scop încetinirea evoluţiei bolii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Chimioterapia este o metodă de tratament bazată pe medicamente care opresc sau încetinesc înmulţirea celulelor canceroase, în timp ce radioterapia foloseşte energia radiaţiilor X în acelaşi scop. Chimioterapia, în combinaţie sau nu cu radioterapia, reprezintă tratamentul standard actual pentru cancerul de pancreas avansat şi metastazat.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button