Home  /  Boli   /  Encefalita – cauze şi tratament

Encefalita – cauze şi tratament

Encefalita este o boală neurologică care are ca simptom inflamaţia creierului. Dacă această inflamaţie cuprinde şi meningele, atunci avem de-a face cu o meningoencefalită.

Encefalitele pot avea cauze diverse şi anume virale, bacteriane, fungice sau autoimune, de departe cele mai multe fiind de natură virală. Dintre acestea, cea mai întâlnită este encefalita cu virus herpes simplex. Cele de natură bacteriană, cum ar fi infecţia cu mycoplasma sau rickettsii, sunt rare şi componenta meningitică este mult mai bine exprimată.

Simptomele encefalitei

Manifestarile clinice şi evoluţia sunt foarte variate. Cele virale sunt precedate pentru câteva zile de stare de rău cu febră, dureri musculare, cefalee, greaţă, vomă.

Ulterior, afectarea creierului poate fi difuză sau focală, manifestăndu-se prin: afectarea statusului mental, meningism, deficite focale (hemipareză, disfuncţie autonomă, pareze de nervi cranieni, ataxie etc.), crize epileptice.

Grupele extreme de vârstă sunt cele mai afectate, prezentând forme mai severe de boală.

Stabilirea diagnosticului se bazează pe: anamneză şi examen clinic, probe de laborator, puncţie lombară cu analiza LCR, examen CT cerebral sau RMN cerebral pentru excluderea altei patologii.

Tratament

Tratamentul include măsuri de susţinere a funcţiilor vitale şi tratamentul complicaţiilor sistemice, tratament antiviral, antibiotic, administrarea de depletive cerebrale, de antiepileptice.

Prognosticul este dictat de virulenţa agentului patogen şi de starea de sănătate preexistentă bolii. Vârstele extreme, starea de imunodepresie, suferinţa neurologica preexistentă se asociază cu prognostic mai prost.

Netratată, mortalitatea în encefalita herpetică ajunge la 50-75%, iar cei care supravieţuiesc rămân cu sechele neurologice şi diferite dizabilităţi. În cea tratatăa, mortalitatea este de 20% şi gravitatea sechelelor este influenţată de durata intervalului de timp scurs de la debut până la iniţierea tratamentului.

Alte forme de encefalită au mortalitate diferita – foarte mare pentru encefalita japoneză şi pentru encefalita ecvestră de est şi mai mică (2-20%) pentru encefalita ecvestră de vest. Encefalita rabică are mortalitate de 100%.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button