Home  /  Boli   /  Infarctul miocardic – factori de risc

Infarctul miocardic – factori de risc

Deşi au suferit unul sau ma multe infarcte, există oameni care revin la viaţa normală datorită progreselor în cardiologie.

Factori de risc

Inima are o vascularizaţie proprie, muşchiul cardiac fiind irigat de sângele ce soseşte pe arterele coronare. Pe coronare se pot depune grăsimi, calciu, ele se îngusteaza şi, la un moment dat, se astupă cu un cheguleţ. Infarctul miocardic înseamna astuparea unui vas spre inimă, înteruperea circulaţiei pe acel vas şi apariţia în muşchiul inimii a unei zone neirigate cu sânge, încât ţesutul nehrănit cu sânge moare. Dupa 2-3 săptămâni, în zona moartă a ţesutului inimii apare o cicatrice. De ce unii mor de la primul infarct , iar alţii supravietuiesc chiar după mai multe infarcte? Cei care mor la primul infarct sunt cei cărora le-a fost astupat un vas mare şi inima n-a mai pompat sange.

Simptome

Cum îşi poate da seama cineva că a suferit un infarct? Unii bolnavi de angină pectorală, adică de cardiopatie ischemică sunt obişnuiţi cu durerile. Dar, când e vorba de un infarct, criza nu mai seamănă cu celelalte crize de angină pectorală. Criza e mult mai puternică, dureaza mai mult, peste 10 minute, chiar până la 30 de minute şi durerea nu cedează nici dupa 2-3 pastile de nitroglicerină. Omul este suspect de infarct şi trebuie să meargă urgent la spital să i se facă investigaţii, prima fiind electrocardiograma. Dar, mai există o categorie de oameni care nu au avut nicio suferinţă la inima. De regula, aceştia fac parte din categoria bolnavilor de diabet, ştiut fiind că boala diabetică le altereaza sensibilitatea şi infarctul nu doare.

Tratament 

În cazul infarctului, trebuie să se intervină repede, până în maximum 6 ore pentru a salva o parte din muşchii inimii. Este important să se folosească medicamente ce dizolvă cheaguri de sânge, dar se acţioneaza şi cu metodele intervenţionale, spre exemplu cu o sondă ce conţine un mic balon ce este umflat în zona cheagului pentru deblocarea vasului, cardiologul montând în acea zona şi o armătură, un stent ce ţine vasul lărgit.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button