Home  /  Boli   /  Cauze neştiute ale strănutului

Cauze neştiute ale strănutului

Nu doar racelile, alergiile şi unele mirosuri, precum cel al piperului sunt cauzele care duc la apariţia stranutului. În spatele acestei reacţii de apărare a organismului pot sta şi alte cauze despre care nu ai fi crezut că te pot face să strănuţi. Iată câteva dintre acestea sunt acestea:

  1. Lumina

Una din patru persoane strănută la expunerea bruscă la lumina puternică a zilei. Potrivit oamenilor de ştiinţă, această reacţie este cunoscuta în lumea medicală drept reflex fotic de strănut. Cercetatorii nu au reuşit să gaseasca exact cauzele care declanşează strănutul în acest caz.

  1. Schimbarile bruşte de temperatură

Strănutul apare şi ca o reacţie a organismului când treci dintr-o încăpere foarte călduroasa afară la frig, sau când intri de afară, unde sunt 40 de grade Celsius, într-un magazin unde sunt cu 20 de grade mai puţin datorită aerului condiţionat. Şi încăperile cu umezeală crescută pot favoriza apariţia strănutului, deoarece irită căile nazale.

  1. Un stomac plin

O masa copioasă poate avea drept efect şi declanşarea unor strănuturi în cascada. Din fericire, foarte puţine persoane sunt afectate de această problemă, ea manifestându-se în special la bebeluşi şi copii mici. Această cauza a strănutului este cunoscută drept reflex de saţietate.

Important! Nu te abţine!

Eşti la un film sau într-o şedinţă importantă şi îţi vine să strănuţi, însă, ca să nu-i deranjezi pe cei din jur, îţi acoperi nările cu o batistă, ca sa blochezi strănutul. Acest obicei poate dăuna sănătăţii, deoarece pot apărea rupturi ale vaselor de sânge de la nivelul ochilor, dar şi probleme cu timpanul.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button