Home  /  Boli   /  Cancerul pulmonar, depistat printr-un simplu test de sânge

Cancerul pulmonar, depistat printr-un simplu test de sânge

Un simplu test de sange ar putea fi folosit pentru detectarea cancerului pulmonar. Depistarea precoce poate creste spectaculos rata de supravietuire.

Medicii francezi spun ca noul test sangvin reprezinta „o descoperire extraordinara in domeniul cancerelor pulmonare invazive”.

Astfel va fi posibil ca medicii sa depisteze cancerul pulmonar cu ajutorul unei simple analize de sange, iar acest fapt va putea fi realizat cu cateva luni sau chiar cu cativa ani inainte ca tumorile sa devina vizibile si sa poata fi detectate prin intermediul tehnicilor clasice – radiografii si tomografii.

La momentul depistarii, in cazul a 85% dintre pacienti, cancerul se afla in stadii avansate.

„Cand se ajunge la diagnosticul de cancer pulmonar, in 85% dintre cazuri este vorba deja despre un stadiu inoperabil. Aceasta descoperire va permite ca multi pacienti sa beneficieze de tratament chirurgical in stadii precoce”, a mentionat conducatorul studiului Paul Hofman.

Patrizia Paterlini-Brechot, profesor de biologie celulara si oncologie la Universitatea Paris-Descartes a precizat: „Ne-am dorit sa dezvoltam un test de sange care sa fie extrem de sensibil si capabil sa duca la un diagnostic. Dupa cincisprezece ani de munca, testul este acum capabil sa detecteze prezenta celulelor tumorale, care sunt foarte rare in sange”.

La studiu au participat 168 de persoane, din orasele Nisa si Nancy, diagnosticate cu bronhopatie cronica obstructiva.

„Pentru cinci dintre ei, adica 3%, testul sangvin a evidentiat prezenta unor celule tumorale circulante (CTC) care joaca rolul de santinela, a unui sistem de alerta. In lunile care au urmat, un nodul tumoral a aparut într-adevar la acei cinci pacienţi, confirmand astfel in procent de 100% sensibilitatea testului. Cu totii au putut sa fie operati intr-un stadiu precoce si sunt astazi vindecati”, a adaugat cercetatorul francez.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button