Home  /  Osteodensitometrie

Osteodensitometria

Osteodensitometria este o investigaţie imagistică foarte performantă, care foloseşte radiaţii X pentru determinarea densităţii şi rezistenţei osoase. S-a dovedit faptul că examinarea DEXA (absorbţiometrie duală cu raxe X) este cea mai precisă metodă de măsurare a densităţii osoase şi foloseşte cel mai redus nivel de radiaţii.

Ariile de scanare ce pot fi examinate cu ajutorul osteodensitometriei:

– coloana lombară L1 – L4 (antero-posterior şi decubit lateral);

– femurul proximal;

– antebraţ;

– întregul corp (se măsoară atât densitatea mineral osoasă cât şi masa musculară şi ţesutul adipos pe întregul corp şi/sau pe subregiuni).

Examinarea va fi realizată de către un medic radiolog. Pacientul este invitat să stea întins şi nemişcat pe masa de examinare. Pe tot parcursul procedurii, va respira normal. Un scanner ce utilizează un fascicul de energie duală a razelor X – în doze foarte mici – va trece peste zona investigată.

Screening-ul durează în general 5 – 10 minute şi nu este dureros. Se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, frecvenţa controlului fiind stabilită de medicul specialist.

Bărbaţii – în special cei care fumează sau suferă de boli cronice pentru care primesc tratament cortizonic – pot suferi de osteoporoză.

Medicul radiolog va elabora un raport pe baza măsurătorilor densităţii osoase şi a istoricului medical şi va decide dacă este nevoie de tratament pentru osteoporoză.

Indiferent dacă vi se va prescrie sau nu un tratament, poate fi necesară repetarea investigaţiilor la o dată ulterioară, pentru a evalua posibila progresie a pierderii osoase.

Contraindicaţii:

 Osteodensitometria are contraindicaţii în sarcină iar dacă un pacient a efectuat o examinare radiologică cu substanţă de contrast anterior examinării osteodensitometrice, este necesar ca între cele două investigaţii să treacă un interval de minimum 5 – 7 zile.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button