Home  /  Boli   /  Leucemia – cauze şi simptome

Leucemia – cauze şi simptome

Leucemia este un cancer al celulelor sângelui. Celulele din sânge sunt produse în măduva osoasă, care este un ţesut prezent în majoritatea oaselor. În leucemie, măduva osoasă începe să producă prea multe leucocite (celulele albe) şi uneori acestea nu-şi mai îndeplinesc funcţiile. Aceste celule se înmulţesc în continuu, când ar fi normal să se oprească din acest proces. Ele pot avea o diviziune celulară mult mai rapidă decât celelalte celule. În timp, aceste celule anormale ajung să înlocuiască celulele normale – leucocitele, hematiile şi trombocitele. Leucocitele au rolul de a ajuta organismul să lupte cu infecţiile. Hematiile au rolul de a asigura o bună oxigenare la nivel celular, necesară pentru o bună funcţionare a organismului, iar trombocitele ajută în oprirea sângerărilor.

În momentul când aceste celule leucemice le înlocuiesc pe cele normale, sângele nu-şi mai poate indeplini funcţiile. Ca urmare se pot produce sângerări şi echimoze (vânătăi) cu uşurinţă, poate exista o stare de oboseală continuă sau persoanele în cauză se pot îmbolnăvi frecvent.

Cauze

Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute. Nu se cunoaşte de ce unii oameni fac acestă boală şi alţii nu.

Cercetările au arătat că unii oameni sunt mai predispuşi decât alţii la a face această boală. Un factor de risc este orice factor ce poate creşte şansa de a avea o afecţiune. Factorii de risc pentru leucemie sunt:

◦tratamentele de chimioterapie (utilizate în tratamentul cancerului)

◦expunerea la o serie de radiaţii sau substanţe chimice la locul de muncă

◦ fumatul

Majoritatea oamenilor cu această afecţiune nu au aceşti factori de risc. Leucemia nu se transmite de obicei genetic, dar există rare cazuri în ceea ce priveşte leucemia limfatică cronică.

Simptome

Simptomele depind de cât este de avansată boala şi pot include:

◦ febră şi transpiraţii nocturne

◦ infecţii frecvente şi neobişnuite

◦ astenie şi fatigabilitate

◦ cefalee (durere de cap)

◦ apariţia de echimoze (vânătăi) pe corp şi sângerări la nivelul gingiilor şi la nivelul rectului

◦ creşterea în dimensiuni a abdomenului, dureri în partea stângă a acestuia sau în umărul drept, datorită splinei mărite

◦ tumefierea nodulilor limfatici de la nivelul axilei, gâtului sau la nivelul canalului inghinal

◦ scăderea poftei de mâncare şi scăderea în greutate deoarece există senzaţia de plenitudine.

Formele cronice de leucemie, de cele mai multe ori, nu dau nici un simptom decât când boala este avansată.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button