Home  /  Boli   /  Tehnica revoluţionară care va înlocui dureroasele mamografii

Tehnica revoluţionară care va înlocui dureroasele mamografii

Oamenii de ştiinţă din cadrul Institutului Caltech susţin că au dezvoltat un scaner cu laser sonic ce poate identifica o tumoare mamară în maximum 15 secunde prin transmiterea pulsaţiilor de lumină către sâni. Sistemul de scanare, denumit tomografie computerizată fotoacustică sau PACT, a fost dezvoltat în laboratorul specialistului în inginerie Lihong Wang.

Această tehnică revoluţionară poate înlocui mamografia, care este dureroasă şi care, de multe ori,  oferă un diagnostic greşit, mai ales în cazul femeilor tinere care sunt considerate dense din punct de vedere radiografic. De asemenea, în urma mamografiilor, aproximativ 50% dintre femei primesc un diagnostic pozitiv fals.

Noua tehnologie funcţionează prin transmiterea unor pulsaţii laser cu infraroşu prin ţesutul mamar. Lumnina laser se propagă prin sân şi este absorbită de către moleculele de hemoglobină încărcate cu oxigen, fapt ce provoacă vibraţii ultrasonice la nivel molecular. Aceste vibraţii călătoresc prin ţesut şi sunt captate de o rază cu 512 senzori ultrasonici ce se află în jurul ţesutului mamar.

Informaţiile colectate de aceşti senzori sunt utilizate pentru asamblarea unor imagini a structurii interne a sânului. PACT poate furniza o imagine a structurii interne aflată chiar şi la patru centimetri adâncime. Deoarece utilizează moleculele de hemoglobină, cele mai vizibile sunt vasele de sânge prezente în ţesut. Acest lucru poate duce la identificarea cancerului deoarece cancerul îşi dezvoltă propriile vase de sânge în jurul lor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button