Home  /  Boli   /  Studiu! Persoanele văduve sunt mult mai predispuse bolilor cardiovasculare

Studiu! Persoanele văduve sunt mult mai predispuse bolilor cardiovasculare

Să-ţi pierzi partenerul de viaţă, cu care ai împărţit bune şi rele de-a lungul timpului, este un coşmar care are efecte negative extrem de puternice asupra persoanei rămasă văduvă.

Oamenii de ştiinţă de la School of Social Sciences din cadrul Rice University au realizat un studiu care a durat trei luni, în urma căruia au descoperit că persoanele văduve sunt mai predispuse la riscuri asociate cu bolile cardiovasculare şi cu decesul.

Practic, o persoană care a rămas fără soţ/soţie poate „muri de inimă frântă”, spun experţii.

Această amplă cercetare, care apare în revista de specialitate Psychoneuroendocrinology, a scos la iveală că indivizii care şi-au pierdut partenerul în ultimele trei luni au niveluri mai ridicate de citokine (markeri care indică inflamaţia în sânge) şi variabilitatea ritmului cardiac mai scăzută comparativ cu persoanele care nu şi-au pierdut partenerul de viaţă, dar care au acelaşi nivel de educaţie, sex, vârstă şi indice de masă corporală.

Ambii sunt factori care cresc riscul apariţiei bolilor cardiace – dintre care unele pot fi letale.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în primele şase luni după pierderea partenerului, văduvii/văduvele au un risc cu 41% mai mare de mortalitate (un procent extrem de mare), iar 53% din acest risc crescut este din cauza bolilor cardiovasculare.

Pe lângă toate acestea, persoanele văduve au avut niveluri cu 20% mai ridicate de simptome ale depresiei.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button