Home  /  Boli   /  Schimbările climatice pot declanşa evenimente negative în lanţ

Schimbările climatice pot declanşa evenimente negative în lanţ

Schimbările climatice sunt din ce în ce mai accentuate în ultimii ani, iar acest aspect nu poate decât să ne îngrijoreze. Din păcate dacă omul nu va lua măsurile care îi stau în putere să redreseze situaţia, planeta noastră va deveni un loc din ce în ce mai ostil cu tot ceea ce înseamnă viaţă.

Conform oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Geneva, o retragere masivă a apei poate declanşa erupţia vulcanilor care se află pe fundul mării.

Cercetătorii au avut în vedere cazul de acum cinci milioane de ani, când  Marea Mediterană a cunoscut o evaporare masivă, eveniment cunoscut şi sub numele de Criza Messiniană. În acea perioadă, Marea Mediterană a fost ruptă de Oceanul Atlantic, iar fără această sursă de apă, marea a suferit o perioadă de desecare de proporţii.

Cum în natură lucrurile se ţin în lanţ, acest fenomen a declanşat un altul, susţin cercetătorii. Practic, ar fi cauzat schimbarea presiunii şi ar fi afectat producţia de magmă, conform geologilor.

Datorită acestui eveniment, echipa de cercetători sugerează că au avut loc circa 13 erupţii în jurul bazinului mediteranean, bazându-se pe dovezi furnizate de mineralele rezultate din magmă. Acest nivel de activitate vulcanică este de două ori mai ridicat decât în alte perioade.

Explicaţia este cât se poate de logică: fără greutatea apei de deasupra, crusta s-a dilatat şi s-a umflat, permiţând producţia magmei la presiuni mai mici şi mai aproape de suprafaţă.

Simulările computerizate ale echipei, au arătă cât de mult Marea Mediterană s-a retras în acea perioadă, iar acest proces s-ar putea repeta. Astfel, este posibil ca istoria să se repete şi vulcanii să se trezească din nou la viaţă.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button