Home  /  Boli   /  Radiaţiile ultraviolete ale becurilor economice pot cauza cancer de piele

Radiaţiile ultraviolete ale becurilor economice pot cauza cancer de piele

Foarte mulţi dintre noi, din dorinţa de a economisi energie şi de a proteja mediul înconjurător am înlocuit becurile clasice cu becurile economice fluorescente. Deşi la prima vedere pare un lucru pozitiv, un nou studiu avertizează că aceste becuri emit un nivel alarmant de radiaţii ultraviolete, crescând şansele indivizilor de a dezvolta cancer de piele.

Cercetătorii Stony Brook University, din New York, au realizat studiul în cauză, măsurând cantitatea de emisii UV şi analizând învelişul de substanţă luminiscentă (care ar trebui să conţină radiaţii UV) al becurilor. Pe lângă toate acestea, ei au comparat efectele becurilor economice fluorescente asupra celulelor pielii umane cu efectele produse de becurile incandescente. Rezultatele au arătat că în fiecare bec studiat, această substanţă luminiscentă era deteriorată, emiţând radiaţii.

Celulele umane din piele s-au dovedit a fi afectate atunci când au fost expuse la becuri economice. În schimb, expunerea pielii sănătoase la becuri incandescente nu a avut efecte negative.

Marcia Simon şi Rebecca Tung, două dintre cercetătoarele participante la studiului, susţin că rezultatele au arătat că aceste becuri pot iniţia distrugerea celulelor, putând reprezenta un risc determinant în apariţia cancerului de piele în forma sa mortală şi anume melanoma. Mai mult, cercetătorii sunt de părere că aceste becuri pot determina îmbătrânirea prematură.

De asemenea, becurile economice pot conţine mercur, element chimic care este asociat cu probleme de sănătate, precum leziuni ale nervilor şi defecte la naştere.

Pentru că becurile incandescente au fost interzise în favoarea celor economice fluorescente, o soluţie, pentru consumatori, ar fi utilizarea becurilor cu LED.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button