Home  /  Boli   /  Invenţia care elimină cancerul la stomac fără a lăsa cicatrici

Invenţia care elimină cancerul la stomac fără a lăsa cicatrici

Cancerul gastric, sau cancerul de stomac, este boala care ucide în fiecare an 20 de români la 100.000 de locuitori. La nivel mondial situaţia este cel puţin la fel de îngrijorătoare. De obicei, maladia este diagnosticată tardiv, când operaţia este complexă şi presupune multe riscuri, iar speranţa de viaţă scade considerabil.

Acesta este motivul pentru care medicii o echipă de cercetători din Singapore a creat un robot miniaturizat ce poate elimina cancerul de stomac în fază incipientă fără a lăsa cicatrici.

Roboţelul poate fi introdus în stomacul pacientului prin gură, cu ajutorul unui endoscop. Acesta este dotat cu o pensetă, pe care o foloseşte pentru a prinde ţesuturile canceroase, şi cu un cârlig, cu care le va tăia şi cu care va coagula sângele.

Cu ajutorul unei camere ataşate endoscopului, chirurgul va putea urmări tot ce se petrece în stomac pe un monitor, controlând cu precizie braţele roboţelului de la distanţă.

Medicii susţin că mişcările pe care ei le pot efectua manual în timpul operaţiei sunt foarte mari, iar în ceea ce priveşte mişcările fine, acestea sunt greu de realizat deoarece inevitabil apare un uşor tremurat al mâinilor. Acum, datoriă acestei invenţii, se pot efectua mişcări extrem de fine, fără a mai exista problema tremuratului.

Specialiştii susţin că această invenţie a fost deja folosită pe cinci pacienţi din India şi Hong Kong, eliminând cu succes cancerul la stomac. Operaţiile au durat mult mai puţin decât cele efectuate fără roboţel, nu au lăsat cicatrici pe abdomenul pacienţilor, prezentând totodată un risc mai mic de infecţie.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button